skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Dr. Bogumil Vošnjak in njegova nikoli pozabljena Gorica

Ker članek obravnava Vošnjakov odnos do Gorice, sledi le skromna uvodna predstavitev, kdo pravzaprav je Bogumil Vošnjak1 in kakšen je njegov pomen. Vošnjaka ocenjujemo kot enega izmed vidnejših slovenskih politikov z začetka 20. stoletja, vsekakor pa kot enega izmed večjih intelektualcev takratnega časa. 

Per saperne di più

Študiral je v Gradcu, na Dunaju, v Pragi in Parizu in bil imenovan za prvega zasebnega docenta na zagrebški univerzi. Ob začetku vélike vojne je odšel v tujino in se kot izredno dejaven slovenski predstavnik vključil v delovanje emigrantskega Jugoslovanskega odbora. Velja za edinega slovenskega podpisnika Krfske deklaracije in generalnega sekretarja jugoslovanske delegacije na pariški mirovni konferenci. Dobro leto je deloval kot izredni poslanik in pooblaščeni minister v Pragi, nato pa se je kot narodni poslanec posvetil notranji politiki. Med drugo svetno vojno je deloval v četniškem gibanju Draže Mihailovića, po vojni pa je zaradi ukaza OZNE po njegovi likvidaciji zapustil domovino. Dve leti je bival v Rimu, nato pa za vedno odšel v ZDA, kjer pa domovine nikakor ni mogel pozabiti.

Indice

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Aleksandra Gačič

Password

ZGODOVINA, POLITIKA, Gorica

Data di pubblicazione

04.06.2019 05:35

Ultima modifica

04.06.2019 05:35

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam