Mappa  

Dr. Anton Gregorčič

Vrsno 2. 1. 1852 – Gorica, 7. 3. 1925 Per saperne di più

O spomeniku
Napis na spomeniku:
ANTON GREGORČIČ
1852 - 1925
POLITIK, OČE SLOVENSKEGA ŠOLSTVA NA GORIŠKEM
Klub starih goriških študentov 1976

Otvoritev: 20. junij 1976
Kip je delo akademskega kiparja Negovana Nemca.
Na otvoritvi so sodelovali France Gorkič, prof. Tomaž Pavšič (slavnostni govor), kip je odkril Ciril Gregorčič. Na otvoritvi so sodelovali tudi pevski zbor OŠ Milojke Štrukelj in z recitacijo učenci slovenskih osnovnih šol iz Gorice, pel je moški zbor Cirila Siliča iz Vrtojbe.


Kratek življenjepis:
Rodil se je 2. januarja 1852 očetu Ivanu in materi Katarini na Vrsnem pri Kobaridu. Šolal se je v Gorici, končal gimnazijo, se odločil za bogoslovje, nato pa nadaljeval študij na dunajskem vseučilišču, kjer je 1879 doktoriral. Vrnil se je v Gorico, kjer je služboval kot duhovnik in predaval v goriškem centralnem bogoslovju.

Vključil se je v politično društvo Sloga in kmalu prevzel urednikovanje njihovega glasila Soča. Leta 1885 je bil izvoljen za deželnega poslanca, nekaj let kasneje tudi za poslanca v državnem zboru. Med prvo svetovno vojno je živel na Dunaju in se po njej vrnil v Gorico.

Poseben pečat je pustilo njegovo delovanje na področju šolstva. Z njegovimi prizadevanji je bil ustanovljen prvi slovenski vrtec in prvi razred zasebne slovenske ljudske šole v Gorici. Sledila je ustanovitev društva Šolski Dom in gradnja več šolskih poslopij, kjer so domovale slovenske šole in vrtci in slovenska gimnazija v Gorici.

Deloval pa je tudi na področju gospodarstva: ustanovil je Ljudsko posojilnico in kasneje Centralno posojilnico, Slovensko bralno in podporno društvo, kjer so se zbirali, brali, se srečevali in dobili tudi zdravniško oskrbo delavski in obrtniški stanovi. Ustanovil je Narodno tiskarno, časopisa Primorski list in Gorico ter Goriško matico in Narodno knjigarno.

Umrl je 7. marca 1925 v Gorici. Pokopan je na pokopališču v Štandrežu. Ker je bil med ljudmi zelo cenjen, se mu je ob pogrebu poklonila množica ljudi.


Viri in literatura:
kip na Erjavčevi ulici v Novi Gorici
P. G.: Spomenik dr. Antonu Gregorčiču. – v: Primorske novice, 25.6.1976, str. 4
Pavšič, Tomaž: Spomeniki in spominske plošče osebam v občinah Ajdovščina, Idrija, Nova Gorica, Sežana in Tolmin, Goriški letnik št. 6, l. 1979, str. 384-385.
Primorski slovenski biografski leksikon, Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1979, 6. snopič, geslo Gregorčič Anton, str. 478-482.
Sivec, F.: Dr. Anton Gregorčič.- v: Koledar Goriške matice 1926, str.16-22
Stari goriški študentje odkrili spomenik dr. Antonu Gregorčiču. – v: Primorski dnevnik, 23. 6. 1976, str. 3
Zorzut, Ludvik: Dr. Anton Gregorčič v aleji velikih mož. - v: Koledar Goriške Mohorjeve družbe za leto 1977, str. 74-75.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

drevoredi, KIPARSTVO, POLITIKA, ŠOLSTVO, ULICE

Data di pubblicazione

26.01.2012 17:41

Ultima modifica

29.03.2013 15:37

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam