skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Domoznanska zbirka

Temelje domoznanske dejavnosti je postavila že Savica Zorko, ki je z izrezovanjem člankov iz Dela in Dolenjskega lista do svoje smrti dopolnjevala domoznansko hemeroteko. Tudi po selitvi v Dom upokojencev je izrezane članke pošiljala v knjižnico. Te še danes hranimo v predalniku, ki se nahaja v Dvorani Savice Zorko. Predalnik smo pred časom hudomušno označili kar za »brežiški google«.

Per saperne di più

V Programu dela za leto 1976 preberemo:

»Ena glavnih nalog knjižnice je, da bo nadaljevala z zbiranjem literature ter prispevkov v dnevnikih in revijah o domači občini in spodnjeposavski regiji, o njunem kulturnem, družbenopolitičnem in gospodarskem življenju.« 

Po Savičini smrti so z izrezovanjem člankov v knjižnici nadaljevali. Shranjevali so jih v tematsko obarvanih kuvertah, kasneje v mapah. Če so finančna sredstva dopuščala, so domoznansko gradivo kupovali v dveh izvodih (M. Šebek, osebna komunikacija, januar 2021). 

Po selitvi knjižnice leta 1980 so domoznansko gradivo hranili v skladišču, s ciljem, da se čim dlje ohrani. Leta 1999 je bil večji poudarek namenjen razvoju domoznanske dejavnosti (Bemkoč, 2006). Domoznansko gradivo je svoje mesto dobilo v pisarni. Domoznansko dejavnost je prevzela Lučka Černelič. Gradivo je bilo na ovoju označeno z oznako D, na nalepki z oznako dz.

Ob selitvi v večje prostore leta 2006 je domoznanska zbirka dobila svoj prostor, deset let kasneje pa doživela tudi temeljito prenovo. 

Na dan slovenske knjige, 20. aprila 2016, je bilo v okviru praznovanj 70. obletnice brežiške knjižnice slavnostno odprtje prenovljenih prostorov domoznanske zbirke. Ob tej priložnosti je Občina Brežice domoznansko zbirko obogatila s tretjim albumom štajerskih vedut z naslovom Slovenještajerske vedute Carla Reicherta, Kulturno društvo Pleteršnikova domačija Pišece pa z dvema zvezkoma originalnega izvoda Pleteršnikovega Slovensko-nemškega slovarja. V sodelovanju z Društvom Verigar Brežice je bila izdana jubilejna znamka, ovojnica in žig (Knjižnica Brežice, 2016). 

Pomembno mesto v domoznanskem hramu ima spominska vitrina, urejena v čast knjižničarki Savici Zorko, ki je zagnala kolesja brežiške knjižnice. V domovanju pomembne pričevalke o delu in dogodkih v naših krajih vidno mesto zasedata tudi rojaka, velika slovenska jezikoslovca Maks Pleteršnik in akademik prof. dr. Jože Toporišič. Slednji je svoje mesto v obliki stalne razstave dobil na strokovnem oddelku knjižnice.

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura

Pubblicato da

Knjižnica Brežice

Autore della collezione digitale

Sabina Stanič, Mateja Kus

Password

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, zorko, savica

Data di pubblicazione

25.01.2021 06:40

Ultima modifica

27.01.2021 14:11

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam