skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Gručasta kraška vas pri Divači Per saperne di più
"Dolnje Ležeče (450 m), z Gornjo in Dolnjo vasjo, je kot ostale gručasta kraška vas. V neposredni bližini vasi so številne vrtače in kraški doli, nekateri z lepo obdelanimi njivami: Petnjak, v Dolu, Bušljevec, Robidnik, Globočica, Prelog, Veliki dol, Zadnji dol, Lesendol. /.../ Voda: kapnica v štirnah. Ena od njih  ?  vaška je pri cerkvi z letnico 1822. Živino napajajo, oziroma so napajali v kalih: Gornji kal, Čotnikov kal z ledenico, v Frušcah. Še dolgo je bilo ohranjeno kresovanje in pustovanje. Od kraških brezen v bližini naj omenimo: na Valeriji, v Brajdi, za Prelogom, Tomažinčeva luknja, v sami vasi na dvorišču št. 10 pri Kurincovih pa vhod v 22 m dolgo in 9 m globokovo jamo  ?  Kurinčevo jamo.
Vas je prvič omenjena že leta 1202. Je pa v zadnjih letih zaradi prezidav in dozidav močno spremenila svojo podobo.
Sredi vasi je cerkvica sv. Trojice z zvonikom 'na preslico' in z letnico na portalu 1619, kar pa pomeni brez dvoma letnico njene prezidave ali popravila. Slike v tej cerkvi je naslikal Jakob Raspet, in to leta 1868. V steni prezbiterija je kamnita maska, lestenec je beneški, cerkev pa ima vzidano poznogotsko okno.
Tipični za vas so manjši trg, spomeniško pa je pomembna le gostilna Čotnik z napisom: FP 1875, na borjaču pa: IHS 1843, kar seveda niso letnice prvotnih gradenj. Za ta kot ostale kraje je treba upoštevati vpliv železnice, kar je terjalo postopno zboljšanje življenjskih okoliščin." (Žiberna, 1981, str. 106-107)

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam