Mappa  

Kljub okupatorjevemu nasilju nad slovenskim prebivalstvom, so se v Markovcih in okolici že leta 1941 pojavile prve odporniške skupine, ki so delovale pod okriljem OF. V spomin na žrtve NOB so po vojni postavili več spominskih obeležij.

Per saperne di più

Na zadružnem domu je na vojne žrtve opominjala spominska plošča 38 padlim domačinom v NOB. Ob rušenju stavbe je bila plošča uničena, imena padlih pa so zapisali na marmorne plošče ob novem spomeniku žrtvam vojnega in povojnega nasilja, ki ga je Občina Markovci leta 2004 postavila na pokopališču.

Na pokopališču sta tudi grob petih kurirjev kurirske postaje TV 8A, ki so padli v bojih z okupatorjem v Spuhlji leta 1944 in grob šestih borcev iz Občine Markovci, ki so padli v bojih v Bratislavcih leta 1945.

Na stavbi nekdanje osnovne šole v Markovcih je bila šolski veži spominska plošča z imeni treh učiteljev, ki so padli v NOB, odkrita leta 1960, ob 150-letnici šole. Ob izgradnji nove stavbe so ploščo prenesli na novo šolo.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Mira Petrovič, Stanko Lepej

Password

NOB, SPOMENIKI

Data di pubblicazione

30.12.2016 16:10

Ultima modifica

12.01.2017 15:25

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam