skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Die Ehre deß Hertzogthums Crain (1689)

Janez Vajkard Valvasor (1641–1693), kranjski plemič, polihistor, zgodovinar, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in založnik, je ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine. Njegov življenjski opus se uvršča med najpomembnejše stvaritve na Slovenskem.

Per saperne di più

Valvasorjevo največje in najpomembnejše delo je Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre deß Hertzogthums Crain). Enciklopedično delo, ki velja za prvi sistematični prikaz slovenske zgodovine, ozemlja in načina življenja, je bilo natisnjeno leta 1689 v Nürnbergu. Avtor je v njem zajel vse dotedanje védenje o naši deželi in njenih prebivalcih. Predstavil je naravne in kulturne znamenitosti dežele, njeno zgodovino ter pravno, upravno in cerkveno ureditev. Slikovito je opisal gradove, samostane, mesta, trge in vasi ter gospodarske dejavnosti, jezik, noše, šege in navade prebivalcev. Zelo pomembni so njegovi geografski in topografski opisi in naravoslovne raziskave ter zbrano etnografsko gradivo, v katerem je ohranjena podoba ljudske kulture in vsakdanjega življenja takratnega človeka.

Slava vojvodine Kranjske je še danes eno najpomembnejših znanstvenih del o Sloveniji in neprecenljiv vir za preučevanje življenja v 17. stoletju. V depojih ptujske knjižnice hranimo dobro ohranjen izvod prve izdaje Valvasorjevega slovitega dela. Nekoč je bil del dornavske grajske knjižnice.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Melita Zmazek

Password

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

Data di pubblicazione

25.11.2019 08:42

Ultima modifica

12.11.2019 12:56

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam