skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Darinka Cuznar - Tudi delo je bila igra

Vsebino predstavlja zgodba Tudi delo je bila igra, ki jo je napisala Darinka Cuznar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Per saperne di più

Avtorica je svoje otroštvo preživljala na Jesenicah in pri starih starših v Podkorenu. V zgodbi opisuje svoje spomine na igre iz otroštva. Spominjala se je prvih lesenih igračk, ki so jih izdelovali pri Babičevih, kjer so stanovali. Najraje se je igrala marjanco in špano. Ko je prišla k starim staršem v Podkoren, jim je pomagala pri različnih opravilih: pobirala pridelke, pasla in krmila živali, hodila v trgovino in pomagala pri različnih opravilih. Tatu je pomagala tudi pri popravljanju čevljev, saj je bil čevljar. Rada je rezala jabolka in hruške v krhlje ter jih sušila. Peške je shranila in posadila ter iz njih vzgojila rastlino. To je prikazala tudi na sliki, ki jo je naslikala sama. V šoli so se igrali različne igre: zemljo krast, ristanc, pismo, a je kaj trden most, OE – brez gibanja in brez smejanja. Šolarji so se radi lovili ter večkrat peli Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši. Dokument vsebuje tudi sliko, ki je delo avtorice Darinke Cuznar in prikazuje vzgojo jablane iz pečk.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Data di pubblicazione

03.05.2020 19:58

Ultima modifica

03.05.2020 19:20

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam