skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Dödöli so priljubljena stara prekmurska jed na osnovi krompirja in moke, zato se jih je oprijelo tudi ime krompirjevi ali oženjeni žganci ali bela polenta. Per saperne di più
Dödöli, ki se strežejo kot priloga k različnim mesnim jedem ali pa kot samostojna jed, se pripravijo iz kuhanega pretlačenega krompirja in pšenične moke. Nato se zabelijo z zaseko, ocvirki ali praženo čebulo in prelijejo s kislo smetano. Lahko pa se tudi popečejo ali cvrejo, in sicer tako, da se dajo v olje ali mast, kjer dobijo lepo rumenkasto in hrustljavo skorjico. Pravi dödöli so zgoščeni, lepljivi in se praviloma jedo iz skupne sklede.
V preteklosti so jih najpogosteje uživali za kosilo ali večerjo ter ob težjih delih kot je bila košnja ali büjranje (gradnja nasipa), danes pa se ta okusna priljubljena jed streže samostojno ali kot priloga tudi že v večini domačih gostiln.
Kulturno turistično društvo Puconci vsako leto pripravlja tudi že tradicionalno Dödölijado, kjer ljubitelji kuhanja in kuharji amaterji tekmujejo v pripravi te pristne prekmurske jedi v kotličkih na odprtem ognju. Dödölijada se skupaj s kulinarično razstavo Zlata kijanca izvaja v okviru občinskega praznika Občine Puconci in je odmevna širom po Sloveniji kot tudi v tujini.

Literatura:
Dödölijada in kulinarična razstava za zlato kijanco. Pridobljeno 7. 5. 2015 s spletne strani http://www.turisticna-zveza.si/turisticno-drustvo.php?id=433     
Huber, Ivanka: Dödöli. Prekmurje za radovedneže in ljubitelje.  Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 2010, str. 164.
Renčelj, Stanko: Prekmurske dobrote. Ljubljana: Kmečki glas, 2001.    
Zadravec, Jože: Značilnosti ljudske prehrane v Prekmurju. Murska Sobota: Pomurska založba, 1998.Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam