skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Čitalnica – skupna pridobitev celjskih meščanov

Čitalnica je bila formalno ustanovljena 19. marca 1862 na skupščini, ki se je udeležilo 47 članov. Izvolili so vodstvo, ki so ga predstavljali dr. Štefan Kočevar kot ravnatelj, njegov pomočnik je postal župnik Davorin Trstenjak, tajnik Ivan Krušič, blagajnik trgovec Franc Kapus, prvi knjižničar pa Gustav Lindner, takrat profesor na celjski gimnaziji.

Per saperne di più
Čitalniška oblika združevanja ni bila nova, saj so se programi čitalnic zgledovali po kazinskih društvih, ki so v večjih evropskih mestih zaživela že v 17. stoletju. V Ljubljani je po italijanskih in nemških vzorih kazinsko društvo delovalo že pred letom 1800, v prvi polovici 19. stoletja pa so svojo Kazino ustanovili tudi Celjani. Bachov absolutizem je njeno delovanje prekinil do leta 1857, potem pa je društvo ponovno oživelo in predstavljalo središče družabnega življenja tako za celjske Nemce kot Slovence.

Čitalnica je bila dostopna vsakemu, ki je upošteval čitalniška pravila. V prvih letih je bilo članstva največ:  prvo leto je čitalnica imela 152 članov, leto kasneje 145, v letih 1864 in 1865 pa 137. Prva leta so bili člani čitalnice tudi celjski Nemci, podobno kot so bili Slovenci člani nemške Kazine. Iz ohranjenega gradiva je razvidno, da v začetku šestdesetih let med pripadniki obeh narodov v Celju še ni prihajalo do resnejših konfliktov, če izvzamemo nekaj manjših prask na obeh straneh. Tudi gostovanja čitalnice v drugih trgih so nemško misleči sprejemali strpno.

Kljub temu da je bilo javno delovanje predvsem domena moških, je bilo med članstvom Narodne čitalnice tudi nekaj žensk – v obdobju od 1862 do 1870 devet. Predstavljale so nepogrešljivo pomoč pri pripravi prireditev in izvedbi prireditev. Občasnih sodelavk in predvsem udeleženk prireditev je bilo seveda mnogo več, po večini so bile to sorodnice čitalniških članov.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam