skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Ciril Štukelj - socialist, publicist, knjižničar in prevajalec

Rojen je bil 23. marca 1903 v Motniku. Že zelo zgodaj je postal prepričan socialist in kot komaj šestnajstleten dijak v socialistični reviji Naprej objavil članek »Dijaštvo in verouk«, s katerim je sprožil ostre polemike v javnosti. Ves čas je bil politično zelo aktiven, najprej v socialističnem, potem pa v komunističnem taboru. Per saperne di più

Leta 1926 se je zaposlil pri Delavski zbornici in postal vodja Delavske knjižnice, kjer je prišlo do izraza predvsem njegovo prizadevanje za izboljšanje splošne izobrazbe delavstva. Deloval je tudi v Zvezi kulturnih društev Svoboda, katere odbor je v času njegovega predsedovanja ustanovil Cankarjevo družbo. Z razvojem dogajanja in obiskom sovjetske zveze se je njegovo politično prepričanje spremenilo; spet je postal prepričan socialist ter hkrati nasprotnik komunistov.

Po drugi svetovni vojni je izgubil delovno mesto vodje Delavske knjižnice ter se resno lotil prevajanja. Prevajal je iz francoščine, nemščine in angleščine, v zadnjem obdobju pa predvsem politično literaturo iz ruščine.

Razstava »Ciril Štukelj: socialist, publicist, knjižničar in prevajalec« je bila javnosti na ogled v Slovanski knjižnici, enoti Mestne knjižnice Ljubljana, od 28. februarja do 30. marca 2011. S skupnimi močmi so jo pripravili: Mestni muzej Ljubljana (avtorja razstave: Mojca Ferle in mag. Janez Polajnar), Mestna knjižnica Ljubljana (Slovanska knjižnica) ter zunanji sodelavci (Eva Pirkmajer, Miha Štukelj, Martin Štukelj, Miha Dešman in Katarina Pirkmajer Dešman).

Informazioni

Categorie

societa

Password

KNJIŽNIČARJI, SLOVENSKI PREVAJALCI, Štukelj, Ciril

Data di pubblicazione

25.07.2011 00:00

Ultima modifica

03.08.2011 10:41

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam