skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Cerkev sv. nadangela Mihaela

Župnijska cerkev v Lokvi Per saperne di più
"Pravilno orientirana obzidana cerkev stoji sredi naselja. Na JZ strani vodi k njej kamnit baročni porton. Dostop obrobljata slopa, okrašena z rastlinjem in zaključena z jonskim kapitelom, ki podopirata par obeliskov s kroglo. Umeščena sta v zid iz pravilnih klesancev, ki je okrašen z volutami in zaključen s segmentoma trikotnega čela. K cerkvi vodi na Z strani še en, mnogo preprostejši kamnit porton, ki je prav tako zaključen s parom obeliskov.
V tlorisu cerkve si sledijo prezbiterij, ladja in zvonik. Ob S steni prezbiterija in ladje je prizidana zakristija.
Cerkev, ki se prvič omenja ok. 1665, je današnjo podobo dobila 1635. Zvonik so začeli zidati 1658, z gradnjo pa so nadaljevali 1668. Povišali so ga 1768. Pri cerkvi je 1684 in 1694 omenjena kaplanija, podrejena kuraciji Gročana. V 2. pol. 18. stol. so zgradili ladijski obok in ga okrasili z rokokojsko štukaturo. 1791 so sezidali sedanjo zakristijo. Stavba je bila prenovljena 1876. V letih 1942-1943 je notranjščino preuredil in poslikal Tone Kralj. Župnija je bila ustanovljena 1947." (Leksikon, 2007, str. 164)

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam