skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Cerkev sv. Kancijana

Cerkev, ki stoji vrh vasi na skalni vzpetini nad udornico Male doline in sotesko reke Reke. Per saperne di più
"Podružnična cerkev sv. Kancijana je pomembna prostorska dominanta v Škocjanu in na širšem območju. Stoji na vrhu vzpetine na koncu soteske Reke, ki ponika pod Škocjanom. Cerkev je bila posvečena leta 1606, vendar je zagotovo starejša, verjetno izvira iz 13. stoletja. Obdaja jo visok, masiven zid, na zahodnem delu vodi v njeno notranjost zelo lep pilastrski vhod. Prvotna gotska cerkev je bila v 17. stoletju razširjena in je dobila še dve stranski ladji ter nov prezbiterij. Stebri, povezani z loki, ločujejo glavno ladjo od stranskih. Od notranje opreme so lepo izdelani oltarji, ki izvirajo iz 18. stoletja. Zvonik oglejskega tipa iz leta 1858 stoji samostojno pred zahodnim pročeljem in je zamenjal nekdanji zvonik na zvončnico. Znotraj obzidja je zanimivih nekaj nagrobnikov starejšega datuma, ki so ostanki nekdanjega pokopališča." (Vodnik, 2003, str. 64)

"Čaščenje sv. Kancijanov, ki jih sestavljajo Kancij, njegov brat Kancijan, njuna sestra Kancijanila in njihov učitelj Prot, posredno pa je z njimi povezan tudi sv. Krizogon, je bilo na območju Oglejskega patriarhata zelo priljubljeno. /.../ Dva brata in sestra, ki jih je v katoliški veri že od detinstva vzgajal učitelj Prot, so verjetno bivali v kraju Ad aquas gradatas ali Pri stopničastih vodah. Tedanji oglejski predstojnik in njegov namestnik sta odredila, da morajo žrtvovati poganskim bogovom. Ko so Kanciji to zvedeli, so se z vozom odpeljali iz Ogleja, da bi prišli na grob mučenca Krizogona, kjer naj bi jih po Božjem razodetju doletela mučeniška smrt. Med vožnjo se je v kraju Ad aquas gradatas, kjer je kot mučenec umrl sv. Krizogon, eden od mezgov zgrudil in tu jih je birič dohitel. Ker niso hoteli darovati Jupitru, jih je dal obglaviti. Prezbiter Zenus ali Zojlos je na časten način pokopal Kancije in Prota poleg sv. Krizogona. To se je zgodilo 31. maja, 12 milj od Ogleja, onstran Soče v kraju Ad aquas gradatas."(Škulj, 2012, str. 11)

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Password

CERKVE, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, NASELJA, RAZGLEDNICE, SVETNIKI

Data di pubblicazione

07.12.2012 13:07

Ultima modifica

23.12.2014 08:48

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam