skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

"Če vse nas zapusti, nad nami bog živi": nabožne podobice

podóbica -e ž (ọ̑)

V krščanskem okolju manjši kos papirja z natisnjeno nabožno sliko in besedilom: kaplan je delil podobice.

Že iz srednjega veka poznamo samostanske darove in spominke, ki nas opominjajo na znane romarske poti. Tudi podobice romarji pogosto prinesejo domov kot spomin na božjo pot. Že v 14. stol. so ljudje verjeli, da jim na podobice natisnjene molitve lahko pomagajo pri prošnji za odpustek. Z njimi so obdarovali prijatelje ali jih kot spomin na romanje hranili doma (pogosto so jih hranili tudi v omarah in skrinjah). Poleg romarskih so se pojavile tudi številne spominske (god, birma, poroka, blagoslov božjih znamenj, zaroka, smrt, nova maša, krst …) in svetniške podobice. V obtoku je bilo ogromno romarskih podobic, a se zaradi slabega materiala niso dolgo ohranile. Zbirali so jih večinoma otroci (kmečka dekleta so jih nameščala na notranjost pokrovov svojih skrinj). Na hrbtno stran podobic so ljudje pogosto kaj zapisali. Ponavadi je šlo versko ali nabožno tematiko, sčasoma pa so te vsebine postajale vse bolj posvetne narave. Celo France Prešeren naj bi na podobico podružnične cerkve Sv. Jošta nad Kranjem napisal nabožno pesem. Trgovci so na romarskih poteh prodajali tudi slaščice in podobice za uživanje oz. kajenje. Podobice so dober kulturnozgodovinski vir, saj kažejo stare pokrajine, neohranjene kipe, podobe, samostane in cerkve. Sprva so bile zanemarjane, a temu že dolgo ni več tako. Danes so namreč podobice tako predmet podrobne znanstvene obravnave, kot tudi zbirateljskih interesov.

Per saperne di più

Na večini spodnjih podobic (last Majde Gazvoda) sta upodobljena Jezus Kristus in Marija. Na nekaterih tudi svetniki, različni krščanski simboli, motivi in znane romarske poti. Vsebinsko (na redkih je tudi kaj napisanega) podobice obveščajo o novomašnikih v okoliških župnijah in njihovih novih mašah. Nekatere so nastale kot spomin na 50 let mašništva (zlata maša), blagoslov cerkve, misijon, različne obletnice, osmrtnice, molitve itd.

Viri:

1.  Fran/SSKJ. Samostojni izpis sestavka.

Pridobljeno 26. maja 2021 s spletne strani: https://www.fran.si/130/sskj-slovar-slovenskega-knjiznega jezika/3578080/podobica?page=36&Query=imeti&AllNoHeadword=imeti&View=2

2. Kuret, N. (1970). Praznično leto Slovencev III. del: Jesen: Starosvetne šege in navade od pomladi do zime. Celje: Mohorjeva družba.

3. Mal, J. (1934). Božjepotni spomini in "odpustki". Etnolog, 7, 186-192.

Pridobljeno 26. maja 2021 s spletne strani:

https://www.etno-muzej.si/files/etnolog/pdf/Etnolog_7_1934_mal_bozjepotni.pdf

4.  M., H. (2017). Razstava podobic Nike Klemenčič. Dolenjski list.

Pridobljeno 26. maja 2021 s spletne strani: https://www.dolenjskilist.si/2017/07/11/179209/novice/dolenjska/?cookieu=ok

5. Schauber, V., Michael Schindler, H. (1995). Svetniki in godovni zavetniki. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Hajrudin Osmanbašić

Password

PODOBICE, MAŠA (BOGOSLUŽJE), Zlata maša, SVETNIKI, SVETNIŠKI ZAVETNIKI, BOŽJE POTI

Data di pubblicazione

03.06.2021 09:44

Ultima modifica

13.09.2021 10:15

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam