skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Bograč zavzema v prekmurski kulinariki zaradi svojevrstnega načina priprave in skrbno izbranih sestavin posebno mesto. Svojevrsten čar pa mu daje njegova še vedno skrivnostna priprava. Per saperne di più
Bograč je zelo stara jed, saj so jo kuhali že v davni preteklosti, vendar se je zaradi pomanjkanja mesa znašla na jedilniku bolj redko. Ime je dobil po posodi, v kateri se kuha nad odprtim ognjem. Prvotno so ga kuhali iz govedine, teletine in svinjine z dodatkom jurčkov, čebule, česna, ajvarja, feferonov, krompirja in rdečega vina, danes pa ima vsak kuhar svoj skrivni recept, v katerem je najmanj tri vrste mesa, od tega obvezno divjačina, ter veliko čebule.
V Murski Soboti se vsako leto odvija tudi že tradicionalna prireditev v tekmovanju kuhanja bograča, znana pod imenom Bogračijada, na katero pridejo udeleženci od blizu in daleč. Prireditev Bogračfest se prav tako vsako leto odvija v starem mestnem jedru Lendave, ki je bila leta 2011 razglašena za svetovno prestolnico bograča.

Literatura:
Gerenčer, Ivan. Lendava je postala svetovna prestolnica bograča. Pridobljeno 11. 5. 2015 s spletne strani http://www.delo.si/druzba/odprta-kuhinja/lendava-je-postala-svetovna-prestolnica-bograca.html
Renčelj, Stanko: Prekmurske dobrote. Ljubljana: Kmečki glas, 2001.    

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam