skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Bogojinska ustanovna cehovska listina iz leta 1779

Ustanovno cehovsko listino iz leta 1779 v posebnem fondu hrani Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota v svoji domoznanski zbirki. Listina potrjuje delovanje cehov v Bogojini v obdobju največjega razcveta cehov v Prekmurju, tj. 18. stoletju in je doslej edini znani dokument o delovanju cehov v tem kraju v omenjenem stoletju.

Per saperne di più
Obrtniki so v svojem pravem pomenu besede v današnjem času bolj kot ne redkost, saj jih je domala popolnoma izpodrinila industrija. V preteklosti pa je bil človek primoran, da si sam izdeluje predmete za domačo oziroma hišno rabo. Obrtniki, vešči določene dejavnosti, so svoje znanje sčasoma pričeli nadgrajevati v cehovskih združenjih, kar se je izkazalo kot nadvse pametna in tudi donosna poteza. Tako tudi v Bogojini.
Pravilnike cehovskih združenj posameznih panog obrti so do sredine 18. stoletja navadno potrjevali mestni sveti v svobodnih mestih ali posvetni oziroma tudi cerkveni veleposestniki v posameznih krajih na ozemlju svojega gospostva. Uvedbo enotnih pravilnikov za celotno ozemlje države je odredila Marija Terezija, ki je bila cehom močno naklonjena – znana je npr. cehovska reforma iz leta 1761, ki je sicer pospešila njihovo organiziranje, vendar pa je bil postopek dolgotrajen in drag. Samo za cehovsko listino je bilo na primer včasih potrebno odšteti od 600 do 800 forintov, zaradi česar so revnejši obrtniki potrebovali leta, da so zbrali potreben denar.

Literatura:
Viri za zgodovino Prekmurja: Zbirka dokumentov: 1. zvezek 871-1849 (ur. Mayer László in
Molnár András). Szombathely-Zalaegerszeg, 2008, str. 271.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

Klaudija Sedar

Data di pubblicazione

18.11.2014 00:00

Ultima modifica

19.01.2019 17:09

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam