Mappa  

Kraški izvir Bistrice in izviri v njeni bližini.

Per saperne di più

Okolica mesta Ilirske Bistrice je bogata z vodnimi viri. Skozi stari del mesta teče potok Bistrica, po katerem je mesto dobilo ime. Bistrica izvira pod prepadnimi stenami na stiku apnenca in fliša neposredno za zadnjimi hišami najstarejšega predela Ilirske Bistrice, imenovanega Sibirija. Že po slabem kilometru in pol se izlije v reko Reko.

Bistrici, ki ima stalen dotok vode, se kmalu po izviru ob večjem deževju pridružita hudourniška potoka Brinškovka in Prhavčevka, malo nižje pa še izvir Kukčevka, ki pride na dan iz skale pod bistriškim gradom. Z druge strani skalnega grebena v Suški rebri izvira Sušec, najbolj znan izmed vseh izvirov. Sušec je najlepši v jesenskem in zimskem času ko je največ padavin. Sestavlja ga več izvirov, ki vrejo na dan iz razpok v steni in skupaj tvorijo prečudovite slapove v obliki vodne pahljače. Poleg Sušca se v Bistrico izliva še Kovačevec, katerega tvori nekaj izvirov, ki ob večjem deževju pritekajo na dan v zanimivih strugah.

Številni vodni padci na potoku Bistrica so omogočili postavitev mlinov in žag, ki so v preteklosti omogočili nagel gospodarski in kulturni vzpon in razvoj mesta Ilirska Bistrica.

Viri:

1. Rojc, Primož: Bistriški izviri. V: Snežnik, letn. 19, št. 248 (maj 2011), str. 11
2. Kakež, Mateja: Bistriške vode. Ilirska Bistrica: Turistično društvo, 2011.
3. Kovačič, Gregor: Kraški izviri Bistrice (JV Slovenija). V: Annales. Series historia naturalis., letn. 13, št. 1 (2003), str. 111-120.
4. Šajn, Tomo: Slap na obrobju mesta. V: Primorske novice, leto 63, št. 39 (17. feb. 2009), str. 8.

 

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Tadeja Raspor

Password

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, Ilirska Bistrica, KRAŠKI IZVIRI, SLAPOVI, VODE

Data di pubblicazione

03.12.2013 00:00

Ultima modifica

01.06.2016 16:51

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam