skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

»Bergmanova hiša« je bila zgrajena v 2. polovici 19. stoletja in se imenuje po dveh žalskih zdravnikih, po dr. Mihaelu Bergmannu in dr. Rihardu Bergmannu, očetu in sinu.

Per saperne di più
Dr. Mihael Bergmann se je po študiju medicine priselil v Žalec, kjer se je poročil s Fani Roblek. V Žalcu je bil zaposlen kot zdravnik, hkrati pa je bil član občinskega odbora ter soustanovitelj gasilskega društva. Bil je tudi prvi predsednik Hmeljarne ter član in predsednik Hmeljarskega društva. Umrl je leta 1911. Očetovo pot je nadaljeval sin dr. Rihard Bergmann, ki se je leta 1881 rodil v Žalcu. Po končanem šolanju se je vrnil v Žalec in si kmalu pridobil veliko naklonjenost prebivalstva. Bil je priljubljen zdravnik. Tako kot oče se je udejstvoval pri različnih društvih, še posebej pri gasilskem. Že leta 1911 je na mestu načelnika Zveze Slovenskih požarnih bramb za Spodnjo Štajersko nasledil Josipa Širco. Bil pa je tudi podpredsednik gasilske zveze Jugoslavije. Med prvo svetovno vojno je opravljal zdravniško službo v Ozdravilišču, po njej pa je postal okrožni in železniški zdravnik. Poročen je bil z Olgo Potočnik (kasneje se je poročila s Friderikom Širco). Umrl je leta 1926 in je pokopan na žalskem pokopališču. 
Po drugi svetovni vojni je od leta 1952 do leta 1999 v Bergmanovi hiši deloval žalski vrtec. Danes imajo v njej svoje prostore Mestna skupnost Žalec in različna društva.
Po drugi svetovni vojni so poleg Bergmanove hiše zgradili novo občinsko stavbo in tako tudi središče mesta prestavili na južno stran Žalca.  
 
Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Karmen Kreže

Password

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Data di pubblicazione

21.12.2018 09:25

Ultima modifica

20.12.2018 09:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam