skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Belokranjci in voda: tradicionalni vodni viri Bele krajine

Bela krajina je kraška pokrajina, kjer vodnih virov ni v izobilju. Zato so naši predniki z njimi skrbno ravnali in hkrati iskali številne domiselne rešitve za izboljšanje oskrbe z vodo. Per saperne di più
Voda je sooblikovala človekov način življenja, hkrati pa si jo je človek prilagajal glede na svoje potrebe. Človekovo bivanje je bilo od samega začetka tesno odvisno od nje. Tako so prva naselja na tem območju nastajala na okljukih rek. Prvotno so se ljudje oskrbovali izključno z vodo iz vodotokov, izvirov in vodnih jam. Le-te so pričeli urejati po meri človeka; uredili so dostop, korita za napajanje živine in obzidali izvire. Po vaseh so za napajanje živine, pa tudi za potrebe ljudi uredili številne kale. Ob koncu 19. stoletja so na območju Bele krajine pričeli graditi prve vodnjake in kapnice. Ti se izredno raznoliki, tako po gradbeni zasnovi kot po različnih mehanizmih za dvigovanje vode. Vprašanje vodooskrbe je v veliki meri rešilo vodovodno omrežje, na katerega je danes priključena velika večina gospodinjstev. Hkrati pa se na začetku 21. stoletja soočamo z novimi izzivi, kako zagotoviti zadostne količine in kvaliteto pitne vode.
Tradicionalne oblike rabe vodnih virov so zagotovo svojevrsten odsev specifičnih pokrajinskih značilnosti in kot take sooblikujejo kulturno krajino; so del identitete prostora, hkrati pa nas njihova prisotnost uči o pomenu in vrednosti vode, kar je v današnjem času še zlasti pomembno. Vodni viri so bili v obdobju pred napeljavo vodovodnega omrežja izjemno pomembni in cenjeni in kot taki lahko sodobnemu človeku predstavljajo spomin in opomin pri vsakokratnem ravnanju v okolju.
Voda pa je poleg vsakdana zaznamovala tudi praznično življenje Belokranjcev. Poseben pomen, ki so ji ga pripisovali, se odraža v ritualih, šegah in navadah.

Avtorica prispevka je Petra Dichlberger, univ. dipl. etnologinja

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

etnologia

Indirizzo web

www.nm.sik.si

Password

Bela krajina, KRAŠKE JAME, KRAŠKI IZVIRI, PITNA VODA, VODA, VODNI VIRI, vodnjaki

Data di pubblicazione

30.11.2012 00:00

Ultima modifica

30.11.2012 09:17

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam