skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Barbara Celjska (1392? - 1451)

Barbara, najmlajša hči Hermana II. Celjskega, trojna kraljica in soproga »poslednjega viteza Evrope«, znamenitega Sigismunda Luksemburškega, v Enciklopediji Slovenije nima gesla. Razumljivo. Celje je zapustila najkasneje ob poroki leta 1405, morda že ob zaroki leta 1401, in se v mesto ob Savinji ni več vračala.

Per saperne di più
Z izjemo rojstva je bil Barbarin stik s slovenskimi deželami zelo rahel, zato ni predstavljala posebnega zanimanja za slovensko zgodovinsko stroko. V veliki meri lahko enako trdimo za tuje zgodovinopisje; Barbara je bila kot kraljica sicer v centru dogajanja, toda vzvodi oblasti so bili v rokah kralja. Njena moč in vpliv sta bili ob številnih formalnih omejitvah tako odvisni predvsem od nje same, od njene sposobnosti, koliko prostora si je znala izboriti v vlogi pogoste spremljevalke kralja na pogajanjih s tujim in domačim plemstvom ali na bojnem polju. Njena samostojnost se je v največji meri odražala pri upravljanju gospostev, ki so ji bila podarjena ali pa so v njeno last prišla na druge načine. Vse to nam pomaga razumeti, kako je lahko njena podoba brez poglobljene ponovne obravnave preživela stoletja. Prvi, ki je prekinil utrujajoč negativni stereotip, naslonjen na ponavljajoče se zapise srednjeveških kronistov, je bil Hans Chillian leta 1908. Njegova doktorska disertacija je skušala na osnovi dejstev izrisati objektivno podobo kraljice, ki je s svojo lepoto, značajskimi lastnostmi in interesi, neobičajnimi za ženske njenega časa, izzivala zanimanje svoje srednjeveške sredine. Njegov poskus je za dolgo časa ostal osamljen, toda zadnja desetletja temu ženskemu liku posvečajo več pozornosti. Leta 1991 je namreč zgodovinar Krzenck objavil obširen prispevek o Barbari, v katerem je Chilliana v določenih segmentih dopolnil, leta 2005 pa je nemška zgodovinarka Amalie Fössel pripravila podrobno razpravo o Barbarinem življenju do leta 1419. Na podatke o njej naletimo tudi v razpravah o Sigismundu Luksemburškem, ki je bil po letu 1987 deležen velike pozornosti različnih znanstvenih strok.
 
Vir: Rolanda Fugger Germadnik, Barbara Celjska (1392? - 1451), Pokrajinski muzej Celje, Celje 2010. 

Fotogalleria

Informazioni

Categorie

storia

Autore della collezione digitale

mag. Rolanda Fugger Germadnik

Password

celjski grofje

Data di pubblicazione

10.12.2014 00:00

Ultima modifica

21.02.2018 07:09

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam