skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Arhitektura severnega roba Goričkega prve polovice 20. stoletja

Pokrajinske tektonske značilnosti, vremenski pogoji, kot tudi dostopni materiali so se v preteklosti pri gradnji mnogo bolj upoštevali in to je oblikovalo značilno arhitekturno identiteto posamezne krajine. Arhitektura prekmurskega področja se od preostale Slovenije razlikuje tako po načinu gradnje, kot po uporabljenih materialih.

Per saperne di più
Značilna je predvsem uporaba ilovice kot osnovnega gradiva (butane hiše), veznega gradiva (cimprane hiše), surovine za omet (glinaj s slamo kot armaturo) ali pa kasneje kot gradivo za izdelavo zidakov (ciglov). Vse to je z zgodovinskega vidika zanimivo še danes, zaradi kvalitete in dostopnosti gradiv pa je ponovno aktualno tudi v sodobni gradnji objektov, ki se prilagajajo sodobnemu uporabniku. Z dokumentacijo in starimi ohranjenimi fotografijami se osredotočamo predvsem na stanovanjsko gradnjo, ki je najpogostejša vrsta gradnje še danes, obenem pa je prikazan tudi zanimiv postopek izdelovanja opek. Z vpogledom v preteklost ohranjamo pričevanja starih časov in način življenja naših prednikov za prihodnost. 
 
Zamisel: Simon Sever, lastnik fotografij: Mark Krenn, besedila: Andreja Benko
 

Fotogalleria

Informazioni

Autore della collezione digitale

Andrej Pavlič

Data di pubblicazione

19.11.2014 00:00

Ultima modifica

19.01.2019 17:09

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam