skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Anton Puncer kot prostovoljec avstro-ogrske vojske

Enaindvajsetletni Anton Puncer je leta 1914 kot prostovoljec odšel v avstro-ogrsko vojsko. Kot pripadnik sanitetnih enot je bil na soški fronti, kjer je bil ranjen v glavo. Rane so bile tako hude, da je lahko dobil "zadnjo župo", ki mu jo je zdravnik dovolil pojesti, rekoč: "Kar dajte mu jo, saj Tona ne bo več dolgo!" 

Ker se je zdelo, da je mrtev, so ga dali v mrtvašnico. Ko ga je prišel sanitejec pogledat, ga je Tona vprašal: "A lahko dobim vinsko župo?" Sanitejec je začuden rekel: "Lej ga hudiča, a si še živ?"

Per saperne di più

Po okrevanju  so ga poslali ponovno na fronto. Vrnil se je domov kot dezerter, huda rana in razmere so občutljivega fanta prizadele. Ni se nameraval vrniti nazaj na bojišče, a nekdo izmed sosedov ga je izdal, zato je bil prisiljen oditi ponovno v vojne vrste.

Pozneje je bil ujet, poslan v italijansko taborišče za vojne ujetnike v Kalabriji. Iz ujetništva se je domov vrnil kmalu po koncu prve svetovne vojne, star je bil 25 let, ves izmučen, suh in z žico zvezanimi čevlji. Njegova Marija mu je ob prihodu rekla: "Ali si duh ali si živ?!"

Vojna mu je pustila trajne posledice, ki se navzven sicer niso kazale, saj je bil fizično močan mož. 

Fotogalleria

Informazioni

Password

prva svetovna vojna, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Data di pubblicazione

21.07.2017 05:12

Ultima modifica

24.07.2017 04:38

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam