skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Anton Perko in pomorska bitka pri Visu

20. julija 1866 sta se pri Visu v največji bitki na Jadranu spopadli italijanska in avstrijska vojna mornarica. Bitka, ki je bila del vojne med Avstrijo in Prusijo, ima v zgodovini habsburške monarhije pomembno vlogo. Končala se je z zmago avstrijske mornarice pod poveljstvom Wilhelma von Tegetthoffa, v Mariboru rojenega admirala, ki je uspel s svojimi manevri premagati številčnejšo in močnejšo italijansko mornarico. Italijani, ki so s Prusijo sklenili pogodbo o vojaškem sodelovanju in se nadejali ozemelj na Jadranu, so se s tem porazom morali odreči svojim težnjam po teritorialni ekspanziji.

Per saperne di più

V izvidnici avstrijske vojne mornarice je bil tudi Parnik Stadium, ki mu je poveljeval grof Wimpffen, pri katerem je služboval Anton Perko. Kot njegov tajnik se je vkrcal na krov ter spremljal in skiciral potek bitke. Skice posameznih trenutkov boja je kasneje v ateljeju nadgradil v podobe bitke s kombinirano tehniko svinčnika, akvarela, tempere in pastela. Pri ustvarjanju se je osredotočil na ladijske spopade, ki so vodili k zmagi. Slikanju človeške drame se je izognil. Neposredno po bitki je Perkove slike fotografiral Gustav Jägermayer in jih izdal pod naslovom Lissa Album (Viški album). Album je prikazoval triumf avstrijske mornarice in s tem moč habsburške države. Publikacija, ki jo je založil Peter Kaeser, je vsebovala 12 fotografij. Anton Perko je čez čas naslikal iste podobe, pri katerih so bili v ospredju dramatični trenutki (npr. potop italijanske oklepne fregate), nekoliko je spremenil le scenografijo dogajanja. Te delno spremenjene podobe je fotografiral Oskar Kramer. Okrog leta 1870 je v založbi Verlag der Hofkunsthandlung izšlo 13 Kramerjevih fotografij pod naslovom Lissa Album 1866. To izdajo hrani v svoji Zbirki drobnih tiskov tudi Univerzitetna knjižnica Maribor. Perkove originalne podobe so ohranjene v Muzeju vojne zgodovine na Dunaju.

Viri in literatura:

  • Zimmermann Peter, Sanja Žaja Vrbica: Anton Perko – mornar, dvorjan, slikar, Zavod za kulturo, šport in turizem, Žalec 2020, str. 66, 69.
  • Wilhelm Tegetthoff (pridobljeno s spleta 11. 12. 2020): http://www.tegetthoff.si/ 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Nina Lončar

Password

POMORSTVO, SLIKARJI, VOJAŠKA ZGODOVINA, BITKE, Tegetthoff, Wilhelm von, bitka pri Visu 1866, Perko, Anton

Data di pubblicazione

16.12.2020 13:35

Ultima modifica

07.10.2021 07:45

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam