skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Hotel Beograd v Slovenj Gradcu

Še v istem letu (1919) je podjetni Oset, ki so ga Nemci, ko so zasedli Koroško, na Tolstem vrhu popolnoma oplenili in ga materialno skoraj uničili, vzel v najem še Schullerjev Hotel Sandwirt v Slovenj Gradcu, ga posodobil in preimenoval v Hotel Beograd, ki je premogel kavarno, sobe za tujce, lastne voznike, kegljišče in lep vrt. V hotelu sta bili tudi mesarija in veletrgovina z vinom. Trgovino z vinom je propagiral skupaj s Franjem Cajnkom. V Dolenjskih novicah sta naznanjala, da imata veliko zalogo najboljših vin (muškat, rizling, šipon, burgundec, portugalec, šilhar, pristni ljutomerčan, haložan, bizeljčan in pekrčan ter črna dalmatinska in najboljša banatska bela stara in nova vina). Pozivala sta slovenske kupce vin, naj se gostilničarji otresejo nemških trgovcev z vinom in naj naročajo le od domačih jugoslovanskih vinskih trgovin, ki jim bodo zagotovo enako dobro postregle s svojo vinsko zalogo. Hotel je imel na voljo tudi hladna in topla jedila, pivo in kavo. (G 1919)

Per saperne di più

Kako ugleden je bil Andrej Oset v gospodarskih krogih, potrjuje tudi dejstvo, da so ga imenovali za sekvestra (prisilnega upravitelja) v trgovini »J. & R. Pfrimer Weinhandlung« v Mariboru. 28. avgusta 1867 je bil prvič opravljen vpis te trgovine z vinom v Mariboru. 29. junija 1919 je bil v trgovski register vpisan ukrep sekvestra in posebnega državnega nadzorstva na podlagi sklepa Deželne vlade za Slovenijo z dne 28. maja 1919 (odločba oddelka za trgovino in obrt 182 z dne 18. maja 1919). 25. avgusta 1919 se je izbrisal zaznamek sekvestra, ohranil pa se je vpisan ukrep državnega nadzorstva. (Mesto in gospodarstvo 2010)

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Mirko Osojnik

Password

BIOGRAFIJE

Data di pubblicazione

28.12.2018 12:54

Ultima modifica

28.12.2018 12:36

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam