skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Aleksander Kovač iz Šalovcev kot nabornik in kasneje kot vojak

Vojaška obveznost je bila splošna in osebna za vse prebivalce Avstro-Ogrske. Zajela je vse sposobne moške med 18. in 42. letom starosti. Per saperne di più
Naborniki so na služenje vojaškega roka v času miru odhajali v letu, ko so napolnili 21 let. V času vojne so vpoklicali tudi 17-letnike, ki so v tekočem letu napolnili 18 let. Tako je v vojni padlo več kot 15 prekmurskih 17-letnikov. Pred letom 1912 je vojni rok v pehoti in topništvu trajal tri leta (kasneje dve leti), v konjenici pa štiri leta. Do leta 1912 služenje vojaškega roka ni zajelo vseh vojaških obveznikov, temveč so vsako leto določili potreben kontingent nabornikov. V tem času je vojaški rok služila približno 1/3 od skupnega števila vojaških obveznikov. Do leta 1914 so se kontingenti vojaških obveznikov, ki so služili vojaški rok, postopoma povečevali. V Prekmurju je avstro-ogrska armada, v času od julija 1914 do aprila 1918, mobilizirala letnike 1865–1900. Po okvirni oceni je bilo mobiliziranih več kot 25.000 prekmurskih mož, kar predstavlja več kot polovico celotne moške populacije v Prekmurju. Po ljudskem štetju, leta 1910, je v Prekmurju (današnje ozemlje) živelo 90.684 prebivalcev, od tega 44.219 moškega spola.

Fotogalleria

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam