skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Abstinenčni krožek

Župnik Anton Mrkun je bil res izjemen človek. Za seboj je pustil bogato sled na vseh področjih. Med drugim je bil borec proti alkoholu. V svojih spominih z naslovom Moj životopis, ki ga hrani župnijski arhiv Dobrepolje, je odkrito napisal, da je največja nesreča za naš narod, da je preveč vdan pijančevanju. Sam je bil abstinent vse od leta 1910 do 1929. 

Per saperne di più

Vse abstinentske organizacije v kamniškem okraju je združil v lokalno zvezo. Prirejal je protialkoholne tečaje, na katerih je tudi predaval. Napisal je veliko knjig in člankov o boju proti alkoholizmu in se ves čas izobraževal na tem področju. V ta namen je odšel tudi v Švico in na mednarodni protialkoholni kongres v Milano. O protialkoholnem gibanju na Homcu so takrat pisali časopisi Zlata doba, Bogoljub in Domoljub. Slednja dva sta objavila tudi fotografijo skupine abstinentov, ki so se zbrali ob žegnanem studencu na Homškem hribu. V ta namen so posekali nekaj dreves, da so pripravili primeren prostor za fotografiranje. Kasneje so studenec lepo obnovili in nanj napisali geslo: Napij se iz studenca, živela abstinenca. 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Knjižnica Domžale

Autore della collezione digitale

Kristina Galun

Password

ALKOHOLIZEM, Homec, Mrkun, Anton, abstinenčni krožki, krajevna zgodovina, stare fotografije

Data di pubblicazione

13.11.2019 13:31

Ultima modifica

02.11.2019 10:43

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam