skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Včeraj, danes, jutri ...

Ivan Nareks, poštar v Žalcu
 
Per saperne di più

Gospod Ivan Nareks se je rodil materi Alojziji in očetu Ivanu 3. maja 1936 v Železnem št. 22, pošta Žalec. Osnovno šolo je obiskoval in končal v Galiciji leta 1949. Naslednje leto je šel v Maribor v šolo Š.U.G. Ker je bilo šolanje drago in mu starši niso mogli plačevati šolanja in internata, si je moral že navsezgodaj poiskati službo. Leta 1953 si je našel službo na Pošti v Žalcu. Takrat se je imenovala še PTT Celje, enota Žalec.

Leta 1965 se je Pošta v Žalcu preselila v nove prostore na Šlandrovem trgu 24. Nad Pošto je bilo nekaj manjših stanovanj in enega sta dobila tudi Ivan Nareks in njegova žena Jožica, prav tako zaposlena na Pošti Žalec. V zameno za stanovanje pa je Ivan poleg redne službe poštarja opravljal še službo hišnika ter v zimskem času tudi kurjača. Kurilnica je ogrevala tako stavbo Pošte, kot tudi sosednje SDK ter Policije. Ivan je v sezoni prelopatal in skuril do 100 ton premoga, da o odpadnem pepelu ne govorimo. Ker je bila kurilnica v mokri kleti, je bilo pred kurjenjem treba najprej izčrpati talno vodo, šele nato je lahko pričel s kurjenjem. Hišnik in kurjač je bil vse do upokojitve.

Ivan Nareks se spominja, da sta na novo Pošto po letu 1965 prišli dve telegrafistki Slavica Oplotnik in Nada Praznik. Poštar Anton Naraks se je upokojil. V tem obdobju sta bila kot poštarja tudi Adolf Marinič in njegov sin Darko, doma iz Zaloga. Dolga leta je bil poštar tudi Franc Vasle iz Studenc, ki je prav tako nekaj časa stanoval v stanovanju nad Pošto.

 

Starejši Žalčani se še dobro spominjajo poštarja Ivana Nareksa, ki smo vam ga predstavili. Da pa poštne storitve potekajo v zadovoljstvo uporabnikov, je potrebna številčna in dobro uigrana ekipa.
Takšna ekipa se je leta 2010 postavila pred fotografski objektiv, da se ovekoveči za ta trenutek in za kasnejše rodove. Pri iskanju poštnih spominov smo ugotovili, da so podobni dogodki redki, zato so za iskalce poštne zgodovine še dragocenejši.
 
Leto 2015 je bilo za Pošto Žalec pomembno, ker so praznovali častitljivo obletnico, saj je Pošta v našem kraju na voljo strankam že 150 let. V ta namen so člani Filatelističnega društva skupaj z Občino Žalec, Mestno skupnostjo Žalec, Medobčinsko splošno knjižnico Žalec, Zavodom za kulturo, šport in turizem Žalec ter Pošto Slovenije, PE Celje, obiskali slavljence in jim čestitali za njihov praznik.
 
Če se danes odpravite na Pošto v Žalcu, se lahko odločite, da boste nekoga s pismom ali razglednico razveselili tudi tako, da boste naslov napisali ročno, na pošiljko pa prilepili vsaj eno lepo poštno znamko, ki jih izdaja Pošta Slovenije. Tako bodo lahko tisti, ki bodo čez 50 let pripravljali razstavo ob 200-letnici Pošte v Žalcu, morda lahko predstavili tudi vaš izdelek, ki bo prav gotovo bolj zanimiv od večine tistih, ki jih danes odpošiljamo z naše pošte.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Autore della collezione digitale

Veni Ferant

Password

POŠTA

Data di pubblicazione

16.01.2017 17:08

Ultima modifica

04.01.2022 06:41

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam