skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

10 let Knjižnice Tinje

Ko so pred desetimi leti zgradili prizidek k osnovni šoli na Tinju, sta svoje mesto dobila tudi vrtec in knjižnica. Knjižnica Josipa Vošnjaka je svoj oddelek na Tinju odprla 1. oktobra 2010. Sodobni, svetli in prijazni prostori se razprostirajo na 112 m2Od vsega začetka so namenjeni vsem krajanom in krajankam – vsem ljudem, ki imajo radi knjige.

Per saperne di più

Knjižnica je v teh desetih letih močno obogatila knjižnično zbirko – bralci lahko izbirajo med okoli 8000 izvodi knjižnega in neknjižnega gradiva. Če se sprehodijo po naših prostorih, lahko vsakdo najde nekaj zase: knjige za branje doma, revije za kratkočasenje, lutke, s katerimi otroci ustvarijo svoj pravljični svet, ali didaktične igrače, s katerimi bogatijo svoj razvoj. Računalnik jim mudi povezavo do informacij na svetovnem spletu… in še marsikaj bi se našlo.

V knjižnici ob sredah enkrat mesečno potekajo pravljične urice, dvakrat letno otroci ustvarjajo na delavnicah, kjer pokažejo svojo kreativnost. Vsako leto vrtčevskim in osnovnošolskim otrokom podarimo predstavo – obiskal jih je že čarovnik, štrk iz Prekmurja, Mojca Pokrajculja, žabica v rdečih hlačkah in še kdo. V njihovih bleščečih očeh odseva veselje ob popotovanju v domišljijski svet. Otroci iz sosednjega vrtca in šole so pogosto naši gostje, radi prisluhnejo pravljici, si ogledajo knjižnico, nato pa se tudi vpišejo in nas obiskujejo skupaj s starši.

Nekajkrat letno tudi pripravimo raznolika predavanja – potopisna, o osebnostni rasti, zdravilnih rastlinah, gobarjenju… Kar nekajkrat smo tudi organizirali pohod, ki smo ga poimenovali Zakladi tinjskega Pohorja. Tako smo se podali do Ančnikovega in Kotnikovega gradišča, obiskali zeliščarja Boža Žerjava in si ogledali Jakčev mlin. Nekaj izmed naših prireditev smo organizirali v sodelovanju s Turističnim društvom Tinje, oglede pa obogatili s tematskimi pohorskimi pravljicami. Tudi v letošnji jeseni smo načrtovali podoben dogodek, toda verjetno ga bomo morali prestaviti na ustreznejši čas.

Imeli smo tudi dve večji razstavi, ki smo ju posvetili tinjskim ustvarjalcem. Prva je bila posvečena ljudski ustvarjalki Jelki Verdeljak in njeni pesniški zbirki Hrepenenja, druga pa pisatelju in zbiralcu pohorskega ljudskega pripovedništva Jožetu Tomažiču. Za razstavi so nam prijazno odstopili gradivo potomci obeh ustvarjalcev. Oba dogodka sta spremljala literarna večera, obogatena z melodijami glasbenikov s Tinja. Uredili smo  poseben kotiček, kjer so razstavljena dela, ki so nastajala izpod peres domačinov.

V Knjižnico Tinje je vpisanih 287 aktivnih članov, ki jo redno ali občasno obiskujejo. Zadovoljni smo, da so nas domačini v teh desetih letih prijazno sprejeli medse, da se je knjižnica dobro vključila v lokalno okolje in da se iz leta v leto vpisuje tudi vse več odraslih bralcev. Želimo si, da bi še več krajanov in krajank začutilo besede Stephena Kinga: "Knjige so edinstvena prenosljiva čarobnost."

Veseli bomo, če nas boste obiskali v naši knjižnici na Tinju, ki je odprta ob ponedeljkih od 11. do 15. ure in ob sredah od 15. do 18. ure. Zaključila bom z mislijo neznanega avtorja: "Knjige, misli in dežniki delujejo le, če jih odpremo!"                                                                    

Aleksandra Repnik Merc, knjižničarka v Knjižnici Tinje

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

cultura

Autore della collezione digitale

Aleksandra Repnik Merc

Password

SPLOŠNE KNJIŽNICE, krajevne knjižnice, Veliko Tinje, Slovenjebistriško Pohorje

Data di pubblicazione

19.10.2020 11:16

Ultima modifica

19.10.2020 11:16

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam