skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

VrhunskI tenorist Frole iz Beljaka, Ilirska Bistrica 1903

Ga. Jasna Novak Nemec, raziskovalka kulturne in društvene dejavnosti na Slovenskem me je nedavno opozorila na članek objavljenem v Beljaškem slovenskem časopisu MIR, z dne 9. avgusta 1903 o zanimivem pevskem nastopu v Ilirski Bistrici. Kopijo članka mi je gospa Novakova prijazno poslala. Živahna dejavnost slovenskih društev v Beljaku je bila prav zavidanja vredna. Posebej so se izkazali člani beljaškega slovenskega planinskega društva, člani tamburaškega društva pa tudi  beljaškega omizja. V tem času je b ...

Per saperne di più

Ga. Jasna Novak Nemec, raziskovalka kulturne in društvene dejavnosti na Slovenskem me je nedavno opozorila na članek objavljenem v Beljaškem slovenskem časopisu MIR, z dne 9. avgusta 1903 o zanimivem pevskem nastopu v Ilirski Bistrici. Kopijo članka mi je gospa Novakova prijazno poslala.

Živahna dejavnost slovenskih društev v Beljaku je bila prav zavidanja vredna. Posebej so se izkazali člani beljaškega slovenskega planinskega društva, člani tamburaškega društva pa tudi  beljaškega omizja. V tem času je bil v Ilirsko Bistrico na železnico premeščen g. Frole, znani beljaški tenorist in društveni delavec, ki so ga v Beljaku zaradi odhoda močno pogrešali. O obisku v Ilirski Bistrici je poročevalec navdušeno zapisal:

 

»V nedeljo, 9. avgusta se je napotilo pet članov omizja v Trnovo - Ilirsko Bistrico na Notranjskem, da posetijo vrlega gospoda Froleta, bivšega nenadomestljivega člana beljaškega omizja. Znan ni samo Beljačanom, ampak tudi mnogim koroškim rojakom, ki so imeli priložnost slišati njegovo navdušeno petje. Lahko se misli, kakšen užitek smo imeli, da nam je bila dana priložnost, peti zopet skupno z lepim in krepkim tenorjem, katerega tako hudo pogrešamo. V Ilirski Bistrici, kjer je bilo zbranega ta večer v Hotelu Ilirija občinstva nad 100 oseb, se je razvil pravcati koncert, pelo se je navdušeno in kar ločiti se nismo mogli, akoravno je kazala ura že čez polnoč. Težka nam je bila drugi dan ločitev od dragega nam prijatelja. …«

Poročevalec zaključuje svoj prispevek z opisom obiska kvarnerskega zaliva, vožnjo z ladjo do Reke in do Sušaka in z žalostjo ugotavlja, da na Jadranu sedaj gospodarijo Madžari in Italijani. In še vzdihne, da so s tužnim srcem zapustili morje Adrijansko, ki bilo nekdaj je slovansko.

(vč/402)

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Periodo mostrato nella foto

1903

Quando è stata scattata

Fino alla Prima Guerra Mondiale

Persone nella foto

ni oseb

Parole chiave

hotel Ilirija, nastop tenorista Froleta

Data di pubblicazione

30.08.2018 15:17

Ultima modifica

30.08.2018 15:17

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam