skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

V avtomehanični delavnici Antona Bremca v Celju, ok. 1939

Mladi mehaniki ob Tatri od leve: Stanko Mak, Hinko Hotko, Gelek Germ – Ele*, Stane Pučnik in Miloš Frankovič. Lastnik športnega dvoseda je bil Lun, poslovodja pri Rakušu.  Gospod Anton Bremec, ugleden in zelo spoštovan Celjan, dober do zaposlenih in vajencev, je imel za tedanje čase zelo sodobno avtomehanično delavnico z avtopralnico na  Miklošičevi ulici v Celju. Ob njej je bila tudi bencinska črpalka, ki jo je vodil Antonov brat Paul. Na drugi strani ceste pa je bila trgovina z radioaparati in drugimi električni ...

Per saperne di più

Mladi mehaniki ob Tatri od leve: Stanko Mak, Hinko Hotko, Gelek Germ – Ele*, Stane Pučnik in Miloš Frankovič. Lastnik športnega dvoseda je bil Lun, poslovodja pri Rakušu. 

Gospod Anton Bremec, ugleden in zelo spoštovan Celjan, dober do zaposlenih in vajencev, je imel za tedanje čase zelo sodobno avtomehanično delavnico z avtopralnico na  Miklošičevi ulici v Celju. Ob njej je bila tudi bencinska črpalka, ki jo je vodil Antonov brat Paul. Na drugi strani ceste pa je bila trgovina z radioaparati in drugimi električnimi napravami, katere poslovodja je bil Testen. Vajeniško mesto je bilo mogoče v tistih časih dobiti samo dovolj močnimi priporočili in  s pravimi vezami. Učna doba je praviloma trajala tri leta, a so vajence lastniki avtomehaničnih delavnic običajno zadržali še kakšno leto. Poleg obravnavane Bremčeve so bile v Celju pred drugo svetovno vojno še naslednje avtomehanične delavnice: Šolman (na Teharski za železniškim podvozom), Gajšek (domnevno na Mariborski), Haselbach (pri Glaziji) in Ožek (pri Braniboru).

*Pravo ime Gabrijel Germ. Kot talec je bil ustreljen 15. novembra 1941 na dvorišču sodnih zaporov v Mariboru.. Vir: Poslovilna pisma žrtev za svobodo, Obzorja Maribor, 1969, str. 71. 

Prispevala: Ivan Basle (1923-2020) in Mihael Frankovič 

Picture

Informazioni

Periodo mostrato nella foto

ok. 1940

Quando è stata scattata

Periodo tra la I e la II Guerra Mondiale

Dove

Celje

Persone nella foto

Stanko Mak, Hinko Hotko, Gabrijel Germ, Stane Pučnik, Miloš Frankovič

Parole chiave

avtomehaniki, avtomobili, avtomehanične delavnice, tatra

Data di pubblicazione

13.01.2021 16:49

Ultima modifica

13.01.2021 16:51

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam