Mappa  

Tržačanka Kristina in očetova hiša v Knežaku

Teta Krista. Letos je 100 let od njenega rojstva. Doživela in preživela jih je častitljivih 85. Rojena v imoviti zgornjepivški družini s 14. otroki, je bila že kot punčka odposlana po izobrazbo v Trst. In tam je živela 70 let. Izučila se je za bolnišnično otroško negovalko in ob tem delu, ki se mu je predajala z veliko potrpežljivostjo in ljubeznijo, morda tudi zato, ker svojih otrok ni imela, je vztrajala vso svojo delovno dobo. Slika iz leta 1937 jo kaže kot 19-letno tržaško gospodično. A vsa leta je prebivala kot skromna  p ...

Per saperne di più

Teta Krista. Letos je 100 let od njenega rojstva. Doživela in preživela jih je častitljivih 85.

Rojena v imoviti zgornjepivški družini s 14. otroki, je bila že kot punčka odposlana po izobrazbo v Trst. In tam je živela 70 let. Izučila se je za bolnišnično otroško negovalko in ob tem delu, ki se mu je predajala z veliko potrpežljivostjo in ljubeznijo, morda tudi zato, ker svojih otrok ni imela, je vztrajala vso svojo delovno dobo. Slika iz leta 1937 jo kaže kot 19-letno tržaško gospodično. A vsa leta je prebivala kot skromna  podnajemnica, največ v tržaški opazno slovenski soseski Sv. Jakob. Šele na stara leta si je s prihranki kupila stanovanjce v novozgrajenem stolpiču, in sicer v še zmeraj poudarjeno slovenskem tržaškem  predmestju Sv. Ivan, In v tem svojem gnezdecu, kot mu je rekla, se je počutila srečno. Vse dokler ji niso začele pohajati moči. In potem se je oklenila ene same velike želje: Da bi umrla pod očetovo streho v Knežaku. Njena rojstna hiša in hkrati rojstna hiša njene sestre-moje mame je v spodnjem delu fotokolaža. Njeni nečaki s(m)o ji poslednjo željo uresničili, večni mir je našla med svojimi na pokopališču pri Sv. Barbari v Knežaku. (sf)

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Silvo Fatur

Autore del materiale originale

Kolaž S. Faturja

Periodo mostrato nella foto

1937, 1955

Quando è stata scattata

XX secolo

Persone nella foto

Kristina Urbančič

Parole chiave

Trst, Knežak, očetova hiša

Data di pubblicazione

05.01.2018 17:19

Ultima modifica

05.01.2018 17:19

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam