Mappa  

"Trnovski črički" 1914

V času pred prvo vojno so tudi v Trnovem pri Ilirski Bistrici ustanovili svojo Čitalnico. Prostore so imeli najprej pri Mesarjevih, pri družini Benigar, kasneje pa v prvem nadstropju gostilne «pri Matetu«. Ko so leta 1903 zgradili trnovsko hranilnico so začeli uporabljati tudi »Dvorano« v tej stavbi. Tu je imelo svoj sedež že Katoliško izobraževalno društvo s telovadnim odsekom Trnovski Orel. Organizator telovadne in prosvetne dejavnosti je bil izredno marljiv Vjekoslav Lojze Zajc. Gornjo sliko-razglednico so leta 1914 poslali ...

Per saperne di più

V času pred prvo vojno so tudi v Trnovem pri Ilirski Bistrici ustanovili svojo Čitalnico. Prostore so imeli najprej pri Mesarjevih, pri družini Benigar, kasneje pa v prvem nadstropju gostilne «pri Matetu«.

Ko so leta 1903 zgradili trnovsko hranilnico so začeli uporabljati tudi »Dvorano« v tej stavbi. Tu je imelo svoj sedež že Katoliško izobraževalno društvo s telovadnim odsekom Trnovski Orel. Organizator telovadne in prosvetne dejavnosti je bil izredno marljiv Vjekoslav Lojze Zajc.

Gornjo sliko-razglednico so leta 1914 poslali člani pevskega zbora Čitalnice svojemu članu Antonu Benigarju Jožkotovemu v Pulj, kjer so se vpoklicani pripravljali za vojskovanje. K pozdravom so pripisali:

»Predno greš »na veselico« si še oglej Trnovske čričke. Glej, da prineseš za spomin na vojno kakšno rusko kučmo. Krigle bodo doma zaplesnile, pridi jih prezračiti! Pozdrav Micka«

Ni znano, če je Anton Benigar prinesel domov kakšno rusko kučmo, se je pa srečno vrnil domov in s seboj prinesel še to sliko. Sliko hrani Dolores Kastelic Mesarjeva.

Žal niso znana imena članov trnovske čitalnice, ki so na sliki, niti njihovega dirigenta, ki sedi med njimi. Očitno so se slikali ob nekem pomembnem dogodku, kar lahko sodimo po njihovih prazničnih oblekah, cvetju, možaki imajo nekakšne kokarde, dirigent pa celo lento čez prsi. Na tabli pred dirigentom komaj preberemo napis ČITALNICA z LIRO v sredini. (109, vč)

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

Neznan fotograf

Periodo mostrato nella foto

Začetek 1. svetovne vojne

Quando è stata scattata

Prima guerra mondiale

Persone nella foto

Člani pevskega zbora Čitalnice Trnovo

Parole chiave

Trnovski črički, Anton Benigar, Čitalnica v Trnovem

Data di pubblicazione

08.10.2016 10:46

Ultima modifica

11.10.2016 14:27

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam