Mappa  

Tone Gašperšič, premski zvonar in pesnik, 1985

Eni pravijo, da je kriv zrak, drugi trdijo, da je kriva voda. Spet tretji, da je sumljivo, ker,  je toliko talentov na enem mestu in da je treba stvar še raziskati …! Kar je res, je res. Na Premu, čeprav gre za majhno vas, lahko naštejemo cel ducat pesnikov. Vsekakor vzpodbudno. Eden takšnih talentov je vsekakor bil domačin Anton Gašperšič Hrustov . (rojen 1921) Bil je eden mnogih domačinov, doma s skromne brkinske zemlje. V življenju mu ni bilo nič  prizaneseno, ne vojna vihra, ne služenje vojske sredi vojne na K ...

Per saperne di più

Eni pravijo, da je kriv zrak, drugi trdijo, da je kriva voda. Spet tretji, da je sumljivo, ker,  je toliko talentov na enem mestu in da je treba stvar še raziskati …! Kar je res, je res. Na Premu, čeprav gre za majhno vas, lahko naštejemo cel ducat pesnikov. Vsekakor vzpodbudno. Eden takšnih talentov je vsekakor bil domačin Anton Gašperšič Hrustov . (rojen 1921)

Bil je eden mnogih domačinov, doma s skromne brkinske zemlje. V življenju mu ni bilo nič  prizaneseno, ne vojna vihra, ne služenje vojske sredi vojne na Korziki, na Siciliji, da celo v Tuniziji, kjer je tik pred koncem razpada Italije postal ujetnik francoskih čet. Pobegnil je domov v sedaj že novo Jugoslavijo, kjer je »za nagrado« moral še odslužiti del vojnega roka v jugoslovanski armadi.

Skrb za družino ga je usmerila v zaposlitev na železnici. Čeprav je kar nekaj let izgubil v vojski je spet moral na vojaške vaje, tokrat v Split, kjer se je poškodoval. Kot invalid se je zaposlil v domači Kmetijski zadrugi. Bil se nepogrešljiv v vaških delovnih aktivnosti. Posebno se je odlikoval pri skrbi za domačo cerkev sv. Helene, kjer je bil polna štiri desetletja cerkveni skrbnik in zvonar.

Veselje za pesnikovanje se je tedaj še bolj razmahnilo. Pesnikoval je med delom, na polju, v tihih nočeh, svoje pesmi pa je predstavljal na domačih kulturnih prireditvah, najpogosteje na premskem gradu, ki je postal odličen oder za številne kulturne prireditve. Mnoge pesmi so mu objavili tudi v domačih glasilih. Posebno je bil ponosen, da so mnoge njegove pesmi našle pot med ansamble kot so: ansambel Lojzeta Slaka, Ansambel bratov Železnik in drugih. Leta 2000 je izšla knjižica njegovih pesmi pod naslovom PREMSKI ZVONAR v založbi Francija Valanta iz Radovljice. (345/VČ )

Picture

Posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

Foto Vojko Čeligoj

Periodo mostrato nella foto

1985

Quando è stata scattata

XX secolo

Persone nella foto

Anton Gašperšič, na grajskem dvorišču na Premu

Parole chiave

A. Gašperšič, pesnik samouk

Data di pubblicazione

31.01.2018 16:21

Ultima modifica

31.01.2018 16:21

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam