skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Štiri zagorske punce pred vhodom v Postojnsko jamo 1951

Štiri zagorske punce pred vhodom v Postojnsko jamo 1951.  Z leve na desno: Mara Vadnjal, Zora Vadnjal, Marija Čeligoj in spodaj Minka Fatur. Tri kmečka dekleta so se odpravila iz Zagorja v Postojno obiskat prijateljico, kjer je kot postojnska gimnazijka v dijaškem domu prebivala prvoimenovana  Mara Vadnjal. Iz dijaškega doma so se sprehodile do Postojnske jame, vanjo pa niso mogle, ker niso imela denarja za vstopnino.  Komaj so zbrale drobiž za fotografa. Tista leta je tudi Zgornjo Pivko zajela velika kriza. Podeželje je bilo na rob ...

Per saperne di più

Štiri zagorske punce pred vhodom v Postojnsko jamo 1951.  Z leve na desno: Mara Vadnjal, Zora Vadnjal, Marija Čeligoj in spodaj Minka Fatur. Tri kmečka dekleta so se odpravila iz Zagorja v Postojno obiskat prijateljico, kjer je kot postojnska gimnazijka v dijaškem domu prebivala prvoimenovana  Mara Vadnjal. Iz dijaškega doma so se sprehodile do Postojnske jame, vanjo pa niso mogle, ker niso imela denarja za vstopnino.  Komaj so zbrale drobiž za fotografa.

Tista leta je tudi Zgornjo Pivko zajela velika kriza. Podeželje je bilo na robu lakote. Kmečko gospodarstvo so teple naravne ujme, slabe letine. Pa obvezne oddaje pridelkov. Strah je povzročal pojav koloradskega hrošča na  krompirju, ki je vse od Marije Terezije pomenil pravi blagor,  jamstvo preživetja. Nova meja z Italijo je odrezala Trst, ki je ljudem pomenil tržišče skromnih pridelkov, od krompirja in fižola do sena. Zaslužka ni bilo nikjer. Poosvoboditveno  navdušenje iz maja 1945 je uplahnilo. Spet se je vzdignil val izseljevanja. Tokrat k v obliki prebegov mladeži čez  mejo …

Naše punce so morala do St. Petra (sedanje Pivke) 1 uro peš, potem pa do Postojne z vlakom, popoldne  enako, le v obratni smeri. Kot kmetice si niso mogle privoščiti odsotnosti med tednom, zato je verjetno, da so to storile na dan sv. Petra 29. 6. 1951. In bilo je lepo, je zapisala Marija Fatur, por. Tomšič, ki fotografijo  hrani. (sf)

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Silvo Fatur

Autore del materiale originale

NN

Periodo mostrato nella foto

Sredina 20. stoletja.

Quando è stata scattata

Dopo la Seconda Guerra Mondiale

Persone nella foto

in Marija Fatur Tomšič

Parole chiave

Punce, kmetice, jama

Data di pubblicazione

09.07.2018 09:27

Ultima modifica

09.07.2018 09:27

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam