Mappa  

Rudolf Baumbach, pesnik Zlatoroga in Snežnika

  Dr. Rudolf Baumbach (1840-1905), nemški pesnik, pisatelj in planinec. V času, ko je deloval kot zasebni učitelj v Trstu, je ob obisku Julijcev slišal za pripovedko o Zlatorogu. Bil je navdušen nad njo in jo upesnil. Leta 1877 je bila prvič objavljena v knjižni obliki. V slovenščino jo je prevedel Anton Funtek. Baumbach se je vključil v Primorsko podružnico Nemško avstrijskega planinskega društva v Trstu in tam aktivno deloval. Osebno se je močno zavzemal pri gradnji koče na Snežniku, na Gašparjevem hribu n ...

Per saperne di più

 

Dr. Rudolf Baumbach (1840-1905), nemški pesnik, pisatelj in planinec. V času, ko je deloval kot zasebni učitelj v Trstu, je ob obisku Julijcev slišal za pripovedko o Zlatorogu. Bil je navdušen nad njo in jo upesnil. Leta 1877 je bila prvič objavljena v knjižni obliki. V slovenščino jo je prevedel Anton Funtek.

Baumbach se je vključil v Primorsko podružnico Nemško avstrijskega planinskega društva v Trstu in tam aktivno deloval. Osebno se je močno zavzemal pri gradnji koče na Snežniku, na Gašparjevem hribu na vzhodni srani Snežnika, ki jo je ta čas gradilo omenjeno društvo. Pomagal je pri zbiranju denarja za kočo, tudi z izdajanjem časopisa ENCIJAN. Čeprav je časopis izhajal v enem samem izvodu je bil močna vzpodbuda za nameravano aktivnost. To naj bi bila prva planinska koča v vsem slovenskem planinskem svetu.

Za otvoritev koče imenovane Koča na Kranjskem Snežniku, 19. julija 1874 je društvo iz Trsta do koče na Gašparjev hrib pripeljalo številne člane tega društva. Prav Rudolf Baumbach je poskrbel za slikovito slovesnost ob otvoritvi koče. Dekleta preoblečena v planinsko cvetje so v pesmi predstavile lepoto snežniške flore in njihov pomen.

Nekaj teh pesmi je za Knjigo o Snežniku prevedel starosta bistriških planincev prof. Drago Karolin.

Živi naj gora s krono snežnobelo

in gozd duhtečih jelk pod njo.

Ko dvigneš se nad njeno strmo čelo,

v daljavo daleč splava ti oko. …

V Meiningenu je danes v Baumbachovi hiši bogat muzej, ki tudi s svojimi dejavnostmi  neguje spomin na pesnika. Marljivi kustos tega muzeja dr. Andreas Seifert je obiskal tudi naše kraje kjer je deloval  pesnik Baumbach. Ob 150-letnici rojstva pesnika so se zvrstile številne prireditve v Nemčiji pa tudi v naših krajih od Posočja do Snežnika. Novogoriški muzej je prevzel  pobudo in skupaj smo pripravili številne aktivnosti, da smo pesnika Zlatoroga in Snežnika predstavili čim širšemu krogu ljudi. Skupaj z Jankom Muho sva v imenu Ilirsko bistriških  planincev na ostankih koče pritrdila kovinsko tablo z nemško slovenskim napisom o planinski koči, ki ji je tu botroval tudi pesnik Rudolf Baumbach. (326/vč Slika R. Baumbacha, Google)

Picture

Posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

nn

Periodo mostrato nella foto

1873

Quando è stata scattata

Fino alla Prima Guerra Mondiale

Persone nella foto

R. Baumbach

Parole chiave

Baumbach, pesnik Zlatoroga

Data di pubblicazione

28.12.2017 15:19

Ultima modifica

28.12.2017 15:19

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam