Mappa  

Pruski vojak, čebelarski strokovnjak, Ilirska Bistrica, 1914

Kristof Sabade,  (1875-1916) je bil čebelarski mojster, ki ga je Anton Žnideršič iz Prusije povabil v Ilirsko Bistrico, že leta 1902. Njegova naloga je bila, da bi strokovno nadziral njegovo obsežno čebelarsko dejavnost in se posvečal izobraževanju čebelarskih delavcev in vajencev. Pri Žnideršiču je bil zaposlen polnih dvanajst let! Bil je zelo redoljuben pa tudi strog do delavcev. Kar so mu zamerili posebno mlajši. Kristof Sabade je bil tudi fotoamater in na njegovo bivanje v Ilirski Bistrici spominjajo tudi nekatere fotografije. V z ...

Per saperne di più

Kristof Sabade,  (1875-1916) je bil čebelarski mojster, ki ga je Anton Žnideršič iz Prusije povabil v Ilirsko Bistrico, že leta 1902. Njegova naloga je bila, da bi strokovno nadziral njegovo obsežno čebelarsko dejavnost in se posvečal izobraževanju čebelarskih delavcev in vajencev. Pri Žnideršiču je bil zaposlen polnih dvanajst let! Bil je zelo redoljuben pa tudi strog do delavcev. Kar so mu zamerili posebno mlajši.

Kristof Sabade je bil tudi fotoamater in na njegovo bivanje v Ilirski Bistrici spominjajo tudi nekatere fotografije.

V začetku svetovne vojne se je kot vojaški obveznik moral vrniti domov. Čebelarskemu prijatelju Ivanu Šajnu je poslal dve sliki z njegove »vojaške službe«. Eno predstavljamo. To je tudi zadnje javljanje čebelarja Sabade v Bistrico. Postal je ena od več milijonov žrtev svetovne vojne.

Na sliki: Vojaška razglednica, ki jo je Sabada poslal v Ilirsko Bistrici z njegovo podobo v treh uniformah pruskih vojakov. V ospredju sta bojni pruski zastavi  z napisom »Spomin na  mojo (vojno) službo.« V ozadju motiv z bojnega polja. Sliko hrani družina Emila Šajna v Ilirski Bistrici.

178/vč

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

nn

Periodo mostrato nella foto

Začetek prve svetovne vojne

Quando è stata scattata

Prima guerra mondiale

Persone nella foto

Kristof Sabade, čebelar

Parole chiave

Sabade

Data di pubblicazione

08.01.2017 19:57

Ultima modifica

08.01.2017 19:57

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam