Mappa  

Povojni prebežniki čez zahodno mejo

Okoli sredine 20. stoletja je bil čas, ko so mladi iz moje in sosednjih vasi na Pivškem v velikem številu bežali čez mejo naTržaško. Leta popolne brezizhodnosti. Primanjkovalo je vsega, hrane in oblačil,  vse je bilo na karte, racionalizirano, kot so pravili. Zaslužka pa nikakršnega. Stoletne vezi teh krajev s Trstom, kamor so v prejšnji desetletjih Pivčani prodajali poljske pridelke, seno  in les in kamor so odhajali tudi za delom, je meja prerezala. Pa še letine so bile slabe. Od velikih ...

Per saperne di più

Okoli sredine 20. stoletja je bil čas, ko so mladi iz moje in sosednjih vasi na Pivškem v velikem številu bežali čez mejo naTržaško. Leta popolne brezizhodnosti. Primanjkovalo je vsega, hrane in oblačil,  vse je bilo na karte, racionalizirano, kot so pravili. Zaslužka pa nikakršnega. Stoletne vezi teh krajev s Trstom, kamor so v prejšnji desetletjih Pivčani prodajali poljske pridelke, seno  in les in kamor so odhajali tudi za delom, je meja prerezala. Pa še letine so bile slabe. Od velikih pričakovanj ob osvoboditvi je ostalo malo ali nič. In se je utrgal plaz.  Fante in dekleta je ponavadi vzela noč. Iz moj vasi je zbežal vsak peti. Na meji so tvegali tudi glave. Vendar pa so se zvečine po nekaj dneh javili in sporočili, da je šlo srečno. Potem pa so, kot kaže slika, nekje na Krasu čakali, včasih tudi mesece in mesece, da so jih poslali naprej, največ čez morje, v Ameriko in Avstralijo.

Picture

Informazioni

Pubblicato da

Silvo Fatur

Autore del materiale originale

Ni znan. Hrani Marija Tomšič

Periodo mostrato nella foto

1953

Quando è stata scattata

Dopo la Seconda Guerra Mondiale

Dove

Tujina

Persone nella foto

Mladi iz Zagorja na Pivki

Parole chiave

prebežniki, meja

Data di pubblicazione

17.03.2016 16:30

Ultima modifica

22.03.2016 07:07

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam