skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Poštar Matija Škoflek, 1934

Matija Škoflek je bil leta 1884 rojen v številčni družini v vasici Lipa nad Frankolovem, kjer je v skromnih razmerah v družbi sestra in dve leti mlajšega brata Ignacija, mojega tasta,  preživljal mladost. Kot mnogo tedanjih fantov sta brata morala v času prve svetovne vojne na fronto, s katere sta se oba, tudi zaradi njune  izredne iznajdljivosti, srečno vrnila. Po vojni sta si ustvarila družini, Ignac je postal poklicni šofer, Matija pa je postal poštar na območju Celja. Bil je je postaven mož, ki so ga krasili lepi pr ...

Per saperne di più

Matija Škoflek je bil leta 1884 rojen v številčni družini v vasici Lipa nad Frankolovem, kjer je v skromnih razmerah v družbi sestra in dve leti mlajšega brata Ignacija, mojega tasta,  preživljal mladost. Kot mnogo tedanjih fantov sta brata morala v času prve svetovne vojne na fronto, s katere sta se oba, tudi zaradi njune  izredne iznajdljivosti, srečno vrnila. Po vojni sta si ustvarila družini, Ignac je postal poklicni šofer, Matija pa je postal poštar na območju Celja. Bil je je postaven mož, ki so ga krasili lepi prepoznavni brki, zaradi katerih, kot se je rad sam pošalil, se je nanj zazrl pogled marsikatere ženske. Z družino, imel je hči in sina, je živel v Celju v delavskem naselju Gaberje. Sina, ki je podpiral partizane, so med drugo svetovno ubili Nemci. Njegove izgube ni mogel preboleti vse do svoje smrti leta 1970.

Kot poštar je imel najrajši decembrski čas, ko je od hiše do hiše s polno poštarsko torbo prinašal vesela voščila ob božičnih in novoletnih praznikih. Povsod je bil prijazno sprejet in postrežen  vsaj s  »šilčkom« žganja, bodisi v čaju, bodisi samim.

Picture

Informazioni

Pubblicato da

Cvetka Škoflek

Periodo mostrato nella foto

1934

Quando è stata scattata

Periodo tra la I e la II Guerra Mondiale

Dove

Celje

Persone nella foto

Matija Škoflek

Parole chiave

poštarji, pošta

Data di pubblicazione

17.11.2018 15:43

Ultima modifica

17.12.2020 13:17

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam