skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Podružnična cerkev Lurške Matere Božje

V organizaciji Knjižnice Laško in ob pomoči domačina prof. Petra Napreta od l. 2013 maja v cerkvici v Lurdu izvedemo glasbeni večer. Doslej se jih je zvrstilo že sedem. Letošnji zaradi epidemije maja ni bil izveden, bil pa je prestavljen na avgust in se zaradi ukrepov letos preselil v župnijsko cerkev sv. Marjete. Zato lurški cerkvici v tej rubriki namenjamo nekaj pozornosti. (Vabilo na 8. lurški koncert se nahaja med prispevki Knjižnice Laško.) Podružnična cerkev Lurške Matere Božje spada v župnijo Sv. Marjeta pri Ri ...

Per saperne di più

V organizaciji Knjižnice Laško in ob pomoči domačina prof. Petra Napreta od l. 2013 maja v cerkvici v Lurdu izvedemo glasbeni večer. Doslej se jih je zvrstilo že sedem. Letošnji zaradi epidemije maja ni bil izveden, bil pa je prestavljen na avgust in se zaradi ukrepov letos preselil v župnijsko cerkev sv. Marjete. Zato lurški cerkvici v tej rubriki namenjamo nekaj pozornosti.

(Vabilo na 8. lurški koncert se nahaja med prispevki Knjižnice Laško.)

Podružnična cerkev Lurške Matere Božje spada v župnijo Sv. Marjeta pri Rimskih Toplicah. Bila je prvo svetišče na slovenskih tleh, posvečeno Lurški Materi Božji, ki jo krščanstvo časti v spomin na prikazovanje Matere Božje pastirici Bernardki v Lurdu v Franciji leta 1858.

Podružnična cerkev nad Ogečami v Rimskih Toplicah, znana kot Lurd nad Rimskimi Toplicami, je bila zgrajena v neoromanskem slogu v letih 1885–86. V tistem času je bil župnik v Šmarjeti Edvard Janžek, sicer goreč častilec Lurške Matere Božje. Na njegovo pobudo so farani na vrhu Korešnika nad Ogečami po načrtih stavbenika Valentina Scagnettija zgradili cerkev Lurške Matere Božje. Župnik Janžek se je l. 1886 udeležil velikega avstrijskega romanja v Lurd in tam naprosil nekaj dragocenih spominkov za novo cerkev (npr. kamen iz votline). Cerkev je l. 1899 poslikal Jakob Brollo. Na glavnem oltarju je prizor Marijinega prikazovanja Bernardki, ob straneh pa stojita sveta brata Ciril in Metod. Takratni mariborski škof Jakob Stepišnik je cerkev blagoslovil 10. oktobra 1886.

Lurška cerkev je kmalu postala priljubljena božja pot ljudi ob Savinji in okoliških krajev. Od vsega začetka so vanjo radi prihajali tudi ljudje iz zdravilišča v Toplicah, bila pa je tudi priljubljeno svetišče za poroke.

V knjigi Milana Škrabca Romarski pozdrav: Slovenski božjepotni kraji na starih razglednicah je objavljena razglednica Lurda, ki je bila poslana l. 1903. V domoznanski zbirki Knjižnice Laško imamo razglednico Sv. Marjete pri Rimskih Toplicah iz l. 1901 (poslana 1902), na kateri je posebej izpostavljena tudi cerkev v Lurdu. Razglednica je bila izdana na Dunaju l. 1901.

Vir: Franci Petrič: Slovenske božje poti

Razglednica je last Knjižnice Laško

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Jerica Horjak

Autore del materiale originale

Neznan

Periodo mostrato nella foto

1901

Quando è stata scattata

XX secolo

Dove

Rimske Toplice

Parole chiave

Razglednica, Podružnična cerkev Lurške Matere Božje , Rimske Toplice

Data di pubblicazione

21.08.2020 19:22

Ultima modifica

21.08.2020 19:22

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam