Mappa  

Plečnikov križ na Ljudski posojilnici v Celju

Ljudska posojilnica v Celju je bila zgrajena v letih 1929/1930 po načrtih Plečnikovega učenca Vinka Lenarčiča kot njegovo diplomsko delo. Prvotno je Jože Plečnik na vrhu stavbe predvidel dekorativni kip. Zaradi nasprotovanja cerkvi nenaklonjenemu režimu generala Petra Živkoviča, pa se je odločil za križ, katerega svetniški sij krasijo tri zvezde iz grba Celjskih grofov. Križ so z vrha zgradbe med vojno odstranili Nemci, ob prenovi zgradbe leta 1994 pa je bil nadomeščen s kopijo. Original, ki ga je po Plečnikovem načrtu izdelal ljubljanski rez ...

Per saperne di più

Ljudska posojilnica v Celju je bila zgrajena v letih 1929/1930 po načrtih Plečnikovega učenca Vinka Lenarčiča kot njegovo diplomsko delo. Prvotno je Jože Plečnik na vrhu stavbe predvidel dekorativni kip. Zaradi nasprotovanja cerkvi nenaklonjenemu režimu generala Petra Živkoviča, pa se je odločil za križ, katerega svetniški sij krasijo tri zvezde iz grba Celjskih grofov.

Križ so z vrha zgradbe med vojno odstranili Nemci, ob prenovi zgradbe leta 1994 pa je bil nadomeščen s kopijo. Original, ki ga je po Plečnikovem načrtu izdelal ljubljanski rezbar in slikar Albin Slivar, pa se nahaja v stolno-opatijski cerkvi Sv. Danijela.

Viri:
Plevnik, Matija, Ljudska posojilnica, objavljeno v: Adamič, Tatjana (ur.), Arhitekt Jože Plečnik: vodnik po spomenikih, Zbirka Dnevi evropske kulturne dediščine. Ljubljana: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, 2008

Plečnikova Slovenija : vodnik po arhitekturi / Andrej Hrausky, Janez Koželj, Damjan Prelovšek, 1997
Zgodba o celjskem kinu : raziskovalna naloga / avtor Urh Ferlež, 2017

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Periodo mostrato nella foto

1930

Quando è stata scattata

Periodo tra la I e la II Guerra Mondiale

Dove

Celje

Parole chiave

Jože Plečnik, Vinko Lenarčič, Albin Slivar, Ljudska posojilnica v Celju , križ

Data di pubblicazione

22.03.2018 10:46

Ultima modifica

22.03.2018 13:47

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam