Mappa  

Otroci Jakoba in Frančiške Gros (roj. Seničar), 1914

Jakob je bil je rojen 1. maja 1862 očetu Josefu Grosu in Gertrud Krigel v Žlaborju 15 v Nazarjih. Poročil se je s Frančiško Seničar iz bogate družine, iz okolice Kamnika. Umrla je kmalu, po pripovedi leta 1910. O njej ni v zapuščini nobene fotografije. Jakob in Frančiška sta živela na tem naslovu, imela sta šest otrok, preživeli so štirje. Umrli sta dve deklici, Angela (1891) in Frančiška (1892). Najstarejša Marija (na desni), moja babica, se j ...

Per saperne di più

Jakob je bil je rojen 1. maja 1862 očetu Josefu Grosu in Gertrud Krigel v Žlaborju 15 v Nazarjih. Poročil se je s Frančiško Seničar iz bogate družine, iz okolice Kamnika. Umrla je kmalu, po pripovedi leta 1910. O njej ni v zapuščini nobene fotografije.

Jakob in Frančiška sta živela na tem naslovu, imela sta šest otrok, preživeli so štirje. Umrli sta dve deklici, Angela (1891) in Frančiška (1892). Najstarejša Marija (na desni), moja babica, se je rodila leta 1890, umrla je leta 1971. Frančiška se je rodila leta 1895 in umrla leta 1980. Brata Anton (ga ni na fotografji) in Franc (stoji za očetom) sta bila dvojčka, rojena leta 1897. Franc je umrl mlad za tuberkulozo, zanjo je obolel zaradi razmer v ameriških rudnikih. Anton pa je umrl leta 1961, po poklicu je bil čevljar. Bil je nemirnega duha.

Jakob je bil tkalec hodnega, lanenega platna, tkal je po naročilu. Doma je imel statve za tkanje. To mu ni prineslo toliko denarja, da bi lahko obnovil hišo in postavil gospodarsko poslopje - marof.

Zato je bil dvakrat "čez lužo" v Ameriki. V Chichagu je bil 4 leta, nato je šel tja še enkrat in popeljal s seboj sina Franca. To je bilo predvidoma pred prvo svetovno vojno. Tam sta bila domnevno 4 leta, nato sta se vrnila v Nazarje. Jakob je zadnja leta svojega življenja šepal, hodil je ob palici. Morda se je poškodoval v Ameriki, ne ve se. Umrl je 28. oktobra 1931.

Picture

Posizione

Informazioni

Pubblicato da

BOŽENA TANŠEK

Periodo mostrato nella foto

1914

Quando è stata scattata

Fino alla Prima Guerra Mondiale

Dove

Nazarje

Persone nella foto

Marija Gros, Frančiška Gros, mlajša, Franc Gros

Parole chiave

družine, hodno platno, tkanje, izseljenci v Amertiko

Data di pubblicazione

14.12.2016 13:07

Ultima modifica

18.12.2016 19:45

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam