skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Osamosvojitveni kres na Snežniku, 25. 6. 1991

Prve počitniške dni, konec šolskega leta 1990/1991, smo člani šolske planinske skupine na OŠ Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici  posvetili zaključnemu izletu ob sklepnem dejanju planinske šole, ki smo jo pripravili na sedežu šole. Skupina 15. mladih planincev se je skupaj z mentorji in mladinskimi planinskimi vodniki Ambrožem Valenčičem, Egonom Butinarjem ter Hinkom Poročnikom udeležila nagradnega izleta na Snežnik, 25 junija. Že popoldne smo z vrha Snežnika pospravili ostanke smeti, ki so jih pustili za seboj, ...

Per saperne di più

Prve počitniške dni, konec šolskega leta 1990/1991, smo člani šolske planinske skupine na OŠ Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici  posvetili zaključnemu izletu ob sklepnem dejanju planinske šole, ki smo jo pripravili na sedežu šole. Skupina 15. mladih planincev se je skupaj z mentorji in mladinskimi planinskimi vodniki Ambrožem Valenčičem, Egonom Butinarjem ter Hinkom Poročnikom udeležila nagradnega izleta na Snežnik, 25 junija. Že popoldne smo z vrha Snežnika pospravili ostanke smeti, ki so jih pustili za seboj, številni zimski obiskovalci. Neželjeno smetišče ob koči smo prekrili s kamenjem in tudi sicer pospravili gradbene ostanke ob koči. Ob mraku smo sneli slovensko zastavo s petokrako zvezdo in jo zamenjali s slovensko narodno zastavo ter zapeli pesem »Naprej zastava Slave…«. Za novo državno zastavo še nismo vedeli kakšna bo. Vse gorljive smeti smo znosili na sam vrh, in z njimi ustvarili visok kres.  Ko je zagorel so ga videli gotovo od Kvarnerja do Ljubljane. Te dni je slavila gotovo vsa Slovenija in tako proslavila dan osamosvojitve. Mi pa kar na Snežniku.

Drugi dan smo se podali do Sviščakov, kjer smo si v Planinskem domu sami pripravili okusno kosilo. Načrtovali smo obiskati še Črni dol in Vilharjevo kočo. Žal smo že tam zvedeli, da so iz vojašnice v Ilirski Bistrici krenili tanki JLA. Pretila je vojna za Slovenijo. V strahu pred nepričakovano nevarnostjo smo hitro poklicali šolski kombi in se vrnili domov. (vč/675)

Na sliki: skupina mladih planincev ob kresu na Snežniku.

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

Vojko Čeligoj

Periodo mostrato nella foto

1991

Quando è stata scattata

XX secolo

Persone nella foto

Mladi planinci na Snežniku ob kresu

Parole chiave

Kres na Snežniku, 25. 6. 1991

Data di pubblicazione

01.10.2020 16:57

Ultima modifica

06.10.2020 09:17

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam