skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Novoletno voščilo izpod Snežnika, 1963

Sredi sedemdesetih let je bilo Planinsko društvo močno angažirano z gradnjo planinskega doma. Glede na amaterske moči in s skromnimi finančnimi možnostmi se je gradnja zavlekla še za dodatna tri leta. Kar polnih pet let. Gradnjo je vodil društveni predsednik prof. Drago Karolin. Načrt za gradnjo nove stavbe, ki je bila nadgradnja nekdanjega skromnega planinskega zavetišča Cankarjeve koče je naredil gradbinec ing. Nace Pelko iz PZS, po skici Rudolfa Štembergarja. Pri gradnji sta se izkazala domačina brata Pepe in Franc Štem ...

Per saperne di più

Sredi sedemdesetih let je bilo Planinsko društvo močno angažirano z gradnjo planinskega doma. Glede na amaterske moči in s skromnimi finančnimi možnostmi se je gradnja zavlekla še za dodatna tri leta. Kar polnih pet let. Gradnjo je vodil društveni predsednik prof. Drago Karolin. Načrt za gradnjo nove stavbe, ki je bila nadgradnja nekdanjega skromnega planinskega zavetišča Cankarjeve koče je naredil gradbinec ing. Nace Pelko iz PZS, po skici Rudolfa Štembergarja. Pri gradnji sta se izkazala domačina brata Pepe in Franc Štembergarja iz Vrbovega, ki sta poprijela za vsa pomožna gradbena dela. Ogromno delo so opravili tudi domači planinci, taborniki in prijatelji Snežnika. Gradnjo doma so podprla tudi mnoga domača podjetja, občina in Planinska zveza Slovenije. Žal je zadnji dve leti dom na pogled dokončan, vendarle še čakal zaključna dela in opremo.

Planinski dom na Sviščakih je svečano odprl 21. julija 1968, Rado Lavrič tajnik PZS ob številni udeležbi gostov iz vse Primorke, glavnega odbora PZS, domačih članov in gostov.

Tudi naslednja leta so se dela pri opremi doma nadaljevala. Napeljati je bilo treba tekočo vodo in elektriko. Vsaka pridobitev je bila velik uspeh za domače planinsko društvo.

Slika: Prof. Drago Karolin, predsednik PD je v letih gradnje, da društveni dobrotniki ne bi pozabili na finančno in drugo pomoč, razpošiljal takšna novoletna voščila, vsem društvenim prijateljem in tako tudi ohranjal kontakt z društvenimi simpatizerji. Fotografijo je prispeval domači fotograf Emil Maraž.

 

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

Emil Maraž

Periodo mostrato nella foto

1963

Quando è stata scattata

XX secolo

Persone nella foto

Ni oseb

Parole chiave

Planinski dom Sviščaki, gradnja

Data di pubblicazione

23.10.2020 20:25

Ultima modifica

27.10.2020 12:47

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam