Mappa  

Po končani žetvi na Kozjanskem, 1960

Ta skupinska fotografija, ki je nastala ob zaključku žetve pšenice na posestvu mojih starih staršev Jožefa in Rotije Arzenšek (po dom. pri Zavrjek) v Bodrežu pri Grobelnem, budi lepe spomine na poletni čas brezskrbnega otroštva. Kljub napornemu delu je ostalo še dovolj moči za veselo druženje. To je bil čas, ko so si sosedje z veseljem priskočili na pomoč. Žetev je takrat poteka ročno s srpi. Povezane snope so naložili na voz »ajnšpanigar« in jih prepeljali do gospodarskega poslopja, kjer so jih, da so se ...

Per saperne di più

Ta skupinska fotografija, ki je nastala ob zaključku žetve pšenice na posestvu mojih starih staršev Jožefa in Rotije Arzenšek (po dom. pri Zavrjek) v Bodrežu pri Grobelnem, budi lepe spomine na poletni čas brezskrbnega otroštva. Kljub napornemu delu je ostalo še dovolj moči za veselo druženje. To je bil čas, ko so si sosedje z veseljem priskočili na pomoč.

Žetev je takrat poteka ročno s srpi. Povezane snope so naložili na voz »ajnšpanigar« in jih prepeljali do gospodarskega poslopja, kjer so jih, da so se primerno posušili, vdevali v štante. Po tednu ali dveh, ko je bilo žito primerno suho, je sledilo mlatenje na pojati. Slamo so zmetali v parno, zrnje pa očistili luskin in prahu na t. i. vejavki, postopek pa se imenuje vejanje. Sledilo je rehtanje za to namenjenim velikim rešetom, da se je ločilo debelejše zrnje od manjših in polomljenih. Ko je bilo zrnje primerno suho, je sledilo polnjenje v platnene vreče ali v velike lesene zaboje, v skrinje, kjer je počakalo na mletje.

Moji stari starši so imeli tudi manjši električni mlin za mletje žita za lastne potrebe. Stari ata je nas otroke vedno znova naganjal vstran od mlina, da se ne bi zgodila nesreča.

Prispevala: Cvetka Škoflek

Picture

Posizione

Informazioni

Pubblicato da

Cvetka Škoflek

Periodo mostrato nella foto

1960

Quando è stata scattata

XX secolo

Dove

Grobelno

Persone nella foto

Cvetka Žmaher (por. Škoflek)

Parole chiave

žetev,

Data di pubblicazione

06.07.2017 18:57

Ultima modifica

13.07.2018 04:52

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam