skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Kosci na župnijskem travniku pod šmarsko Kalvarijo, poleti 1947

Junij je bil mesec, ko se je nekdaj pričela košnja. Pele so kose, širil se je zvok brušenja kos in klepanja kos na domačih dvoriščih pa tudi na travnikih. Čas, ki je odšel in ostaja v spominih, zapisih in fotografijah.   Ob prvem svitu se je oče s sosedi iz vasi odpravil kosit. Dan prej je vedno sklepal koso. Zjutraj si je zataknil "šatur" za pas in malo vode je bilo v njem ter brusni kamen. Za popotnico so srknili "štamperl kačje sline" so rekli, potem pa koso na rame. Čez čas pa se je slišalo pe ...

Per saperne di più
Junij je bil mesec, ko se je nekdaj pričela košnja. Pele so kose, širil se je zvok brušenja kos in klepanja kos na domačih dvoriščih pa tudi na travnikih. Čas, ki je odšel in ostaja v spominih, zapisih in fotografijah.
 
Ob prvem svitu se je oče s sosedi iz vasi odpravil kosit. Dan prej je vedno sklepal koso. Zjutraj si je zataknil "šatur" za pas in malo vode je bilo v njem ter brusni kamen. Za popotnico so srknili "štamperl kačje sline" so rekli, potem pa koso na rame. Čez čas pa se je slišalo petje brusnih kamnov s travnika. Mama je doma vedno pripravljala žgance in gobovo župo za zajtrk. Sušenje in spravilo krme je bil nekoč prijeten obred.

Na fotografiji so kosci s takratnim šmarskim dekanom Jakobom Rihterjem.

Od leve proti desni: Zepa Matjaž, Ivan Vahen, Štefan Lorger, Frac Ror, Ivek Zupanc, Matija Gorjup, Novak Franč, Božiček Miha, Stanko Čakš, g.dekan Jakob Rihtar, Gregor Nunčič, Anton Golčman, Miha Bač, Rok Metličar, Zepa Novak in Franc Krušič.

Prispeval: Jožef Čakš

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Mateja Žagar

Autore del materiale originale

Slavko Ciglenečki

Periodo mostrato nella foto

1947

Quando è stata scattata

XX secolo

Dove

Šmarje pri Jelšah

Parole chiave

košnja, kmečka opravila

Data di pubblicazione

30.06.2021 10:29

Ultima modifica

30.06.2021 10:30

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam