skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Iz kulturne preteklosti Šmarja pri Jelšah

V Šmarju pri Jelšah se je amaterska gledališka dejavnost razvila v obdobju med obema vojnama. Politična delitev na katoliški in liberalni tabor je izzvala tekmovalnost, tako da sta v tistem času aktivno delovali dve gledališki skupini, dva pevska zbora ter tamburaški orkester. Leta 1932 je bila ustanovljena še godba na pihala. Skromnemu trgu Šmarje pri Jelšah sredi izrazito kmečkega okolja je pestro in družabno življenje pomenilo sprostitev in pozabo vsakdanjih težav. Prireditve so se največkrat odvijale ...

Per saperne di più

V Šmarju pri Jelšah se je amaterska gledališka dejavnost razvila v obdobju med obema vojnama. Politična delitev na katoliški in liberalni tabor je izzvala tekmovalnost, tako da sta v tistem času aktivno delovali dve gledališki skupini, dva pevska zbora ter tamburaški orkester. Leta 1932 je bila ustanovljena še godba na pihala. Skromnemu trgu Šmarje pri Jelšah sredi izrazito kmečkega okolja je pestro in družabno življenje pomenilo sprostitev in pozabo vsakdanjih težav. Prireditve so se največkrat odvijale v majhni dvoranici z odrom v gostilni Habjan. Člani kulturnih skupin so s svojim prizadevanjem in ljubeznijo do umetnosti in kulture dosegali visoko kvaliteto in umetniško vrednost, s čimer so postavili temelje kulturne tradicije v našem kraju.

Na fotografiji:

Kulturna skupina društva Sokol Šmarje pri Jelšah. Opereta v treh dejanjih - Mežnarjeva Lizika, uprizorjena v Šmarju leta 1938.

 

Vir: Arhiv Domoznanska zbirka Knjižnice Šmarje pri Jelšah

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Mateja Žagar

Periodo mostrato nella foto

1938

Quando è stata scattata

XX secolo

Dove

Šmarje pri Jelšah

Parole chiave

gledališče, kultura

Data di pubblicazione

03.12.2019 10:54

Ultima modifica

03.12.2019 12:58

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam