skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Gradac - ustanovitev Rdečega križa Slovenije

Rdeči križ Slovenije je bil ustanovljen 18. junija 1944 v Gradacu. 150 delegatov in gostov sew je zbralo v dvorani nekdanjega sokolskega doma. Izvoljen je bil 28-članski glavni odbor. Predsednik je postal dr. Drago Marušič, podpredsedniki pa Metličan Englbert Gangl, Vida Tomšič in Andrej Ilc. Glavna naloga RK-ja je bila zbiranje gmotne pomoči za civilne žrtve vojne in partizansko vojsko. Sedež glavnega odbora bil do osvoboditve v Semiču.Po vojni je RK Slovenije postal sestavni del Rdečega križa Jugoslavije.Spominsko ploščo je odkril glavni ...

Per saperne di più

Rdeči križ Slovenije je bil ustanovljen 18. junija 1944 v Gradacu. 150 delegatov in gostov sew je zbralo v dvorani nekdanjega sokolskega doma. Izvoljen je bil 28-članski glavni odbor. Predsednik je postal dr. Drago Marušič, podpredsedniki pa Metličan Englbert Gangl, Vida Tomšič in Andrej Ilc. Glavna naloga RK-ja je bila zbiranje gmotne pomoči za civilne žrtve vojne in partizansko vojsko. Sedež glavnega odbora bil do osvoboditve v Semiču.
Po vojni je RK Slovenije postal sestavni del Rdečega križa Jugoslavije.
Spominsko ploščo je odkril glavni odbor RK Slovenije 21. julija 1954 na stavbi nekdanje pošte pred nekdanjim sokolskim domom.
V bližnjem Domu kulture je od 17. junija 1984 stalna muzejska zbirka o delovanju Rdečega križa v Sloveniji.

Vir: ARHIV ZZB NOV Metlika

 

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Matjaž Rus

Autore del materiale originale

Matjaž Rus

Parole chiave

Gradac, Rdeči križ, 2. svetovna vojna, občina Metlika, Bela krajina

Data di pubblicazione

17.11.2020 17:00

Ultima modifica

17.11.2020 17:00

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam