skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Gradac - Šola vojaške državne varnosti (spominska plošča)

Po ukinitvi varnostno-obveščevalne službe (VOS) je bila 1.3.1944 za boj proti peti koloni ustanovljena vojska državne varnosti (VDV) kot sestavni del NOV Slovenije. Da bi se usposobili njeni kadri za obrambo pridobitev NOB in nove Jugoslavije, je v gradaškem gradu delala šola varnostnih organov s konspirativnim imenom Točka 77. Od sredine marca 1944 do konca vojne se je v njej zvrstilo devet obveščevalnih tečajev, šest tečajev za borce enot VDV in še administrativni tečaj. Na teh tečajih se je izšolalo več kot 600 ...

Per saperne di più

Po ukinitvi varnostno-obveščevalne službe (VOS) je bila 1.3.1944 za boj proti peti koloni ustanovljena vojska državne varnosti (VDV) kot sestavni del NOV Slovenije. Da bi se usposobili njeni kadri za obrambo pridobitev NOB in nove Jugoslavije, je v gradaškem gradu delala šola varnostnih organov s konspirativnim imenom Točka 77. Od sredine marca 1944 do konca vojne se je v njej zvrstilo devet obveščevalnih tečajev, šest tečajev za borce enot VDV in še administrativni tečaj. Na teh tečajih se je izšolalo več kot 600 borcev in bork. Šolanje je potekalo tudi v prostorih stare železniške postaje. 

Prvi komandant šole je bil Vinko Bon, komisar pa španski borec Jože Berkopec -Mišel.

Spominska plošča ob vhodu v grad je bila odkrita 1.10.1961.  

Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika

 

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Matjaž Rus

Autore del materiale originale

Matjaž Rus

Periodo mostrato nella foto

2. svetovna vojna

Dove

Gradac

Parole chiave

Gradac, Metlika, Bela krajina, 2. svetovna vojna

Data di pubblicazione

17.11.2020 17:01

Ultima modifica

17.11.2020 17:01

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam