Mappa  

Franc Samsa, zadnji starosta Ilirskega sokola, Ilirska Bistrica, 1924

Z italijansko zasedbo Slovenske Primorske so ljudje in slovenska kulturna, prosvetna in športna društva vsakodnevno doživljala omejitve, grožnje in prepovedi. Vse je vodilo k ukinjanju vsega kar je bilo slovensko. Franc Samsa je kot starosta Ilirskega sokola v Ilirski Bistrici vse to doživljal tudi na lastni koži. Pri sokolski dejavnosti so nove oblasti naprej prepovedale uporabo imena Sokol in sokolsko društvo je postalo le še telovadno društvo in so ga leta 1927 dokončno prepovedali. Preganjanje članov društva, zaseženo ...

Per saperne di più

Z italijansko zasedbo Slovenske Primorske so ljudje in slovenska kulturna, prosvetna in športna društva vsakodnevno doživljala omejitve, grožnje in prepovedi. Vse je vodilo k ukinjanju vsega kar je bilo slovensko.

Franc Samsa je kot starosta Ilirskega sokola v Ilirski Bistrici vse to doživljal tudi na lastni koži. Pri sokolski dejavnosti so nove oblasti naprej prepovedale uporabo imena Sokol in sokolsko društvo je postalo le še telovadno društvo in so ga leta 1927 dokončno prepovedali.

Preganjanje članov društva, zaseženo društveno premoženje s Sokolskim domom vred ni obetalo nič dobrega. Razveljavljen je bil tudi poskus, da bi si nekateri člani društva razdelili lastništvo Sokolskega doma in tako zaščitili društveno premoženje. Dramatična je zgodba, kako so reševali sokolski prapor in ga pred policijo skrivali najprej v krušni peči v gostilni pri Žefi, staroste Franca Samse kasneje pa še pri načelniku sokola Viktorju Tomšiču, celo v postelji pod porodnico

Zadnji starosta bistriškega sokola Franc Samsa, znani domači gostilničar je z družino, s sestro Božo in z ženo Jožefo   skrivoma ponoči pobegnil čez bistriške mlake, dosegel dogovorjeni prevoz in se podal v neznano! V Ljubljani so našli sprva zasilno bivališče in se nato preselili na Beethovnovo ulico. Hiša Franca Samse v Ilirski Bistrici sedaj samuje, čeprav je v občinski lasti. Vse kaže, da bo propadla

Hčerka Jadranka, je v Ljubljani postala znana doktorica medicine in svoje znanje nadgradila na pariški Sorboni. Na področju mikro medicine jo odlikujejo tudi pomembna medicinska odkritja.  Poročila se je z družinskim prijateljem Dr. Jožetom Sattnerjem. 

Družinska hiša Franca Samse v Ilirski Bistrici, nekoč znana "Gostilna Pri Žefi", danes samuje prazna in komaj še spominja na nekdanjo pomembno narodno postojanko.

(358/vč)

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Periodo mostrato nella foto

1924

Quando è stata scattata

Periodo tra la I e la II Guerra Mondiale

Persone nella foto

Franc Samsa. starosta sokola

Parole chiave

Starosta Ilirskega sokola, Ilirska Bistrica

Data di pubblicazione

07.03.2018 20:28

Ultima modifica

07.03.2018 20:28

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam