Mappa  

Ekskurzija zamejski maturantov 1985 po Jugoslaviji

V desetih letih mojih pedagoško-svetovalskih stikov s slovensko šolo v Italiji, sem vsako leto, navadno v juliju, ko so bili tam končani maturitetni izpiti, organiziral že kar tradicionalno enotedensko maturantsko ekskurzijo po Jugoslaviji. Za en avtobus najboljših maturantov s tržaških in goriških višjih srednjih šol in nekaj spremljevalcev, njihovih profesorjev. Obiskali smo številne znamenitosti: v Bosni in Hercegovini (Sarajevo, Jajce, Andričev Travnik), Črno goro (Budvo, Titograd, Njegoševo Cetinje, ...

Per saperne di più

V desetih letih mojih pedagoško-svetovalskih stikov s slovensko šolo v Italiji, sem vsako leto, navadno v juliju, ko so bili tam končani maturitetni izpiti, organiziral že kar tradicionalno enotedensko maturantsko ekskurzijo po Jugoslaviji. Za en avtobus najboljših maturantov s tržaških in goriških višjih srednjih šol in nekaj spremljevalcev, njihovih profesorjev.

Obiskali smo številne znamenitosti: v Bosni in Hercegovini (Sarajevo, Jajce, Andričev Travnik), Črno goro (Budvo, Titograd, Njegoševo Cetinje, Lovčen in Boko Kotarsko) Makedonijo (Skopje – na fotografiji smo pri Svetem Pantelejmonu, razgledišču nad Skopjem –, Ohrid, Tetovo), Srbijo (Beograd, Avala, Novi Sad, tudi Prištino, Peć in Kosovo polje), Hrvaško (Zagreb, Plitvička jezera, Split in Dubrovnik).

Pri izvedbi teh načrtov me je/nas je doletelo tudi marsikaj dramatičnega: npr. okvara avtobusa, ki naj bi nas prvi dan zjutraj dostavil na Brnik, že po prvih kilometrih tostran italijansko-jugoslovanske meje, a smo ga po srečnem naključju v Sežani  zamenjali in na Brniku še ujeli let proti Dubrovniku; ali pa v Črni gori, v Budvi, kjer so nam prodali hotel ki ga še ni bilo, starega je razdejal potres  od novega pa je bilo dograjeno le pritličje s kuhinjo in restavracijo, pa so nas razselili na vse konce in kraje; gostitelji so si sicer prizadevali za nadomestni program (organizirali  so npr. celodnevni »fišpiknik« v samotnem, še neomadeževanem zalivčku, kamor so nas popeljali z ladjico,  vseeno smo izsilili spremembo programa in se tretji dan z vlakom popeljali po progi Beograd–Bar v glavno mesto; ali pa, ko so že prvi dan nekje v Slavoniji avtobusu, ki nam je bil dodeljen za ves teden, odpovedale zavore, tako da smo v Novem Sadu sredi noči iskali prenočišče, ki nas je sicer čakalo v Beogradu, in ga našli v taboru ob Donavi, odkoder pa so nas hitro prepodili roji komarjev, tako da smo sedli na vlak, ki nas je dostavil na pravo mesto, V Beograd, šele v zgodnjih jutranjih urah. Naslednji dan smo na splošno zadovoljstvo kar prespali. sf)

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Silvo Fatur

Autore del materiale originale

NN, hrani S. Fatur

Periodo mostrato nella foto

Poletje 1885

Quando è stata scattata

Dopo la Seconda Guerra Mondiale

Persone nella foto

Zamejski maturanti na ekskurziji

Parole chiave

zamejstvo, maturanti

Data di pubblicazione

16.02.2019 15:42

Ultima modifica

16.02.2019 15:42

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam