Mappa  

Bistričani znova na Triglavu, 8. avgust 1945

Potem, ko je bila krvava vojna mimo, se je življenje stežka pa vendarle počasi vračalo v stare kolesnice. Ilirsko bistriški planinci so izkoristili prvo priložnost, da so se odpravili na Triglav, ki so ga desetletja gledali le od daleč. Želja je bila le prevelika. Že tretji mesec po končani vojni so že hiteli na njegov vrh! Skupina osmih Bistričanov se je podala na njegove strmine. Spomini bledijo, na srečo pa je ostala stara razglednica Triglava s tega podviga, ki so jo ohranili v družini Draga Ličana. Na Triglav so se Bistričani odpravili iz Bohinj ...

Per saperne di più

Potem, ko je bila krvava vojna mimo, se je življenje stežka pa vendarle počasi vračalo v stare kolesnice. Ilirsko bistriški planinci so izkoristili prvo priložnost, da so se odpravili na Triglav, ki so ga desetletja gledali le od daleč. Želja je bila le prevelika.

Že tretji mesec po končani vojni so že hiteli na njegov vrh! Skupina osmih Bistričanov se je podala na njegove strmine. Spomini bledijo, na srečo pa je ostala stara razglednica Triglava s tega podviga, ki so jo ohranili v družini Draga Ličana. Na Triglav so se Bistričani odpravili iz Bohinja kar lahko sledimo po odtisnjenih planinskih žigih. Vrh so dosegli 8. avgusta 1945 in se vrnili po isti poti. Kartico s pozdravi so oddali šele v Ljubljani, saj so bile koče opustošene in neoskrbovane. Med podpisanimi preberemo, da so se tega podviga udeležili: Karlo Muha -Pekov s sinovoma Dragom in Adom, njihov sorodnik Medija z Gorenjske, Milan Cubr, Škrabolje (?) ter še dvoje nečitljivih podpisov.

Bistričane je prevevalo vzpodbudno planinsko vzdušje, ki je planince vodilo, še isti mesec, 30. avgusta 1945, k obnovitvenemu občnemu zbor. Zbor je sklical Vide Oprešnik, tajnik NOO za okraj Ilirska Bistrica.  Več kot 50 prisotnih je za predsednika izvolilo Ivana Bička, za namestnika Dušana Primca in za tajnika Sašo Ličana.

Picture

Posizione

Informazioni

Pubblicato da

Vojko Čeligoj

Autore del materiale originale

nn

Periodo mostrato nella foto

1945

Quando è stata scattata

Dopo la Seconda Guerra Mondiale

Persone nella foto

neznana planinca

Parole chiave

Izlet Ilirsko bistriških planincev, 1945

Data di pubblicazione

14.03.2019 16:29

Ultima modifica

14.03.2019 16:29

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam